​Τη βεβαιότητα ότι δεν κινδυνεύει η κυβερνητική σταθερότητα από το ασφαλιστικό εξέφρασε ο υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Χ. Σπίρτζης στην εκπομπή του Ν. Χατζηνικολάου στον Real Fm.

«Δεν είμαι καθόλου ανήσυχος. Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ και των Ανεξάρτητων Ελλήνων είναι πεισμένη για την προσπάθεια που πρέπει να κάνουμε προκειμένου να βγάλουμε τη χώρα από την κρίση, είναι πεισμένη ότι αυτά τα μέτρα, τα οποία πολλά από αυτά δεν τα πιστεύουμε, πρέπει να γίνουν προκειμένου να ολοκληρωθεί το πρόγραμμα και να είμαστε απέναντι σε αυτούς που δεσμευτήκαμε και τη συμφωνία που κάναμε, εντάξει. Και τα βήματα που έχουμε να κάνουμε είναι πάρα πολύ συγκεκριμένα. Μέχρι στιγμής απ’ ό,τι μπορούν να παρακολουθήσουν όλοι ,τα πάμε καλά», είπε ο κ. Σπί��τζης.

Ερωτηθείς αν οι 153 βουλευτές είναι ικανοί για να περάσει το αγκάθι του ασφαλιστικού ή θα πρέπει να διευρυνθεί η κυβερνητική πλειοψηφία, ο υπουργός Υποδομών απάντησε:

«Θεωρώ ότι πρέπει να βρίσκουμε σε κάθε πολιτική, σε κάθε τέτοιο μεγάλο τομέα που έχουμε, όπως είναι η κοινωνική ασφάλιση, η παιδεία, ή και άλλα θέματα, όσο το δυνατόν μεγαλύτερες συγκλίσεις. Αυτό δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι αυτό πρέπει να μεταφράζεται και σε στήριξη κοινοβουλευτική της κυβέρνησης μόνιμα».

Πρόσθεσε μάλιστα ότι «είναι άλλο να έχουμε μία συνεννόηση και έναν διάλογο με όλα τα κόμματα για να αναζητήσουμε συγκλίσεις και άλλο να αναζητάμε και άλλα κόμματα να στηρίζουν την κυβέρνηση. Επομένως προφανώς πρέπει να γίνει ένας πραγματικά μεγάλος και δημοκρατικός διάλογος για το ασφαλιστικό και άλλα θέματα, για να αναζητήσουμε αυτές τις συγκλίσεις, όχι μόνο στο κοινοβούλιο, ιδίως στην κοινωνία και να προχωρήσουμε και να ξέρουμε σαν λαός, σαν χώρα, που πάμε και με ποιο σχέδιο. Στο ασφαλιστικό κατά τη γνώμη μου η μεγάλη ανατροπή που πρέπει να γίνει και διαφοροποιείται σε σχέση με τις πολιτικές που είχαμε ζήσει τα προηγούμενα χρόνια είναι ότι δεν μπορούμε να έχουμε ένα πλήρες ανταποδοτικό σύστημα για το ασφαλιστικό αλλά πρέπει να πάμε σε ένα αναδιαν��μητικό σύστημα. Αυτό είναι μία κυρίαρχη πολιτική αντίθεση που έχουμε από τις προηγούμενες κυβερνήσεις. Και πιστεύω ότι μόνο έτσι μπορεί να βρεθεί λύση στο ασφαλιστικό».

Τέλος αναφερόμενος στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπε��ών, ο κ. Σπίρτζης απάντησε στον Στ. Θεοδωράκη, ο οποίος είπε στην εκπομπή «Στον ενικό» ότι η ανακεφαλαιοποίηση δεν ήταν επιτυχία, αλλά το Δημόσιο έχασε την περιουσία του στις τράπεζες.

«Με τις τράπεζες δεν θα μπορούσε να μην γινόταν η ανακεφαλαιοποίηση μέσα στο έτος, όπως και τα καταφέραμε, και είναι πολύ μεγάλη επιτυχία (...) οποιοδήποτε πρόβλημα είχε το τραπεζικό σύστημα της χώρας θα συνεπαγόταν κούρεμα στις καταθέσεις των πολιτών. Είναι προτιμότερο, μέχρι τώρα έχει δώσει ο ελληνικός λαός δεκάδες δισ. για την ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού συστήματος, να έχανε και τις καταθέσεις του; Γιατί αυτό θα γινόταν. Τα χρήματα αυτά που λέει ο κ. Θεοδωράκης ότι χάθ��καν από την περιουσία του δημοσίου θα χανόντουσαν από τις καταθέσεις, τις μικροκαταθέσεις, γιατί οι μεγάλοι δεν είναι στη χώρα όπως ξέρετε, των Ελλήνων πολιτών. Όταν κυβερνάς έχει συγκεκριμένες επιλογές. Έχεις στόχο να λειτουργεί ένα τραπεζικό σύστημα με διαφάνεια».