«Η σύνοδος αυτή πρέπει να αποτελέσει ιστορική καμπή. Πρέπει να επιταχυνθεί η παγκόσμια μετάβαση σε μια φιλική προς το κλίμα, βιώσιμη κοινωνία», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κατά την ομιλία του στην Παγκόσμια Σύνοδο για το Κλίμα που πραγματοποιείται στο Παρίσι.

«Η νεοφιλελεύθερη καπιταλιστική παγκοσμιοποίηση, εκτός από την αποδόμηση της κοινωνικής συνοχής, κλέβει το μέλλον των παιδιών μας.Επειδή διαβρώνει συνεχώς την περιβαλλοντική και οικολογική βάση της κοινωνικής αναπαραγωγής» υποστήριξε ο κ. Τσίπρας.

Ο πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι «η Ελλάδα, που αυτή τη στιγμή βιώνει μια άνευ προηγουμένου προσφυγική κρίση και την ανθρώπινη απόγνωση, δίνει πολιτική προτεραιότητα στην ανάγκη να αποτραπεί ο κίνδυνος μετατόπισης της κλιματικής αλλαγής» και διαμήνυσε στους υπόλοιπους συμμετέχοντες: «Ελπίζω, ότι όλοι μας σε αυτήν την αίθουσα δεν θα αποδείξουμε ότι είμαστε κατώτεροι των περιστάσεων». Ζήτησε ακόμα να μην επιτρέψουν στις μελλοντικές γενιές «να μας κατηγορήσουν ότι δεν εκμεταλλευτήκαμε την ευκαιρία».

«Είμαστε εδώ για να λάβουμε αποφάσεις, δεσμευτικές για όλους μας. Γνωρίζουμε τί πρέπει να πράξουμε. Είμαστε εδώ για να αποφασίσουμε πώς θα το πράξουμε» ανέφερε ακόμα ο κ. Τσίπρας, ενώ τόνισε ότι «η συμφωνία του Παρισιού θα πρέπει να παρέχει ένα νομικά δεσμευτικό πλαίσιο που θα έχει ως βάση τις διαδικασίες διαφάνειας, λογοδοσίας και συμμόρφωση�� που θα εφαρμόζονται από όλα τα μέρη».

Επισήμανε τέλος ότι «δηλώνουμε ενωμένοι και αποφασισμένοι να οδηγήσουμε την ανθρωπότητα σε μια νέα εποχή ειρήνης, δημοκρατίας, αλληλεγγύης και οικολογικής συνείδησης».