Την περιβαλλοντική διάσταση του προσφυγικού στα ελληνικά νησιά αναδεικνύουν 19 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ με ερώτησή τους, μετά από πρωτοβουλία του βουλευτή Λέσβου Γιώργου Πάλλη.

Όπως τονίζουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, από τις τράστιες προσφυγικές ροές στα ελληνικά νησιά συσσωρεύονται χιλιάδες τόνοι διάφορων υλικών (κυρίως πλαστικών, όπως σωσίβια, πλαστικές βάρκες και υπολείμματα τους) αλλά και εγκαταλελειμμένα σκάφη.

«Παραμένει έντονη η ανάγκη της αποτελεσματικής διαχείρισης των υλικών που συσσωρεύονται στις ακτές, από την στιγμή μάλιστα που οι τοπικές δημοτικές και περιφερειακές αρχές δεν διαθέτουν τις απαραίτητες υποδομές και ανθρώπινους πόρους για την συλλογή τους, ενώ οι φιλότιμες προσπάθειες που καταβάλλουν τοπικές εθελοντικές συλλογικότητες δεν επαρκούν» επισημαίνουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ρωτούν τους αρμόδιους υπουργούς εάν υπάρχει κάποιο σχέδιο διαχείρισης των υλικών (επαναχρησιμοποίηση ή ανακύκλωση) και εάν θα υπάρξει βοήθεια στις τοπικές αρχές από την Περιφέρεια ή τα αρμόδια υπουργεία.