​Στην αντεπίθεση πέρασε ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε μετά την κριτική που του άσκησε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς για την αντιμετώπιση της οικονομικής και της προσφυγικής κρίσης.

«Δεν θα ήθελα να πέσω σε αυτό το επίπεδο» είπε ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ, κατηγορώντας τον σοσιαλδημοκράτη πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ότι επιδιώκει να προωθήσει απέναντι στους συντρόφους του την ανάληψη θέσης στην κ��ντρική πολιτική της Γερμανίας. «Δεν πρέπει κανείς να το πάρει στα σοβαρά. Ας συζητήσουμε για κάτι σοβαρό», δήλωσε, αφήνοντας υπονοούμενα σχετικά με τον ρόλο του κ.Σουλτς και κάποιων από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην κρίση του ευρώ και στο θέμα της Ελλάδας.

«Όταν δείχνουμε μεγάλη αλληλεγγύη - και η Ευρώπη έκανε για την Ελλάδα περισσότερα από ό,τι για κάθε άλλη χώρα - πολλοί δυσκολεύονται να δεχτούν ότι αυτό είναι σωστό και απαραίτητο. Όταν όμως η Ελλάδα ...ξανά και ξανά δεν τηρεί αυτά για τα οποία έχει δεσμευθεί, αυτό κάνει ακόμη πιο δύσκολη την προσπάθεια εκείνων που θέλουν να συνεχίσουν να προσφέρουν αλληλεγγύη, να πείσουν. Και σε αυτές τις προσπάθειες θα μπορούσε ο κ. Σουλτς να συμμετάσχει σε ό,τι αφορά τους συντρόφο��ς του στην Ελλάδα. Πρέπει μόνο να φροντίσει να κάνουν πράγματι τώρα ό,τι υπεγράφη τον Ιούλιο. Τότε θα προχωρούσαμε ήδη αρκετά», επισήμανε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών και πρόσθεσε: «Με όλο τον σεβασμό, το να με κατηγορεί κανείς για έλλειμμα ευρωπαϊκής αλληλεγγύης δεν έχει καμιά σχέση με γνώση των προσώπων και των πραγμάτων».

Αναφερόμενος στην προσφυγική κρίση, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε εξέφρασε την ικανοποίησή του για το αποτέλεσμα της Συνόδου Κορυφής Ε.Ε.-Τουρκίας. «Είμαστε στον δρόμο να συνεργαστούμε και να θέσουμε υπό έλεγχο αυτή την κατάσταση», δήλωσε και εξήγησε ότι ο ίδιος είχε συμβουλέψει ήδη από τον Σεπτέμβριο την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ να εξασφαλίσει την συνεργασία της Τουρ��ίας. «Είμαι ευτυχής που το έκανε και την υπερασπίστηκα, διότι είπα ότι πρέπει να καταλάβουμε ότι δεν μπορούμε να λύσουμε το πρόβλημα μόνοι μας. Αν θέλουμε ανοιχτά σύνορα στην Ευρώπη, τότε πρέπει η Ευρώπη να θέσει από κοινού υπό έλεγχο τα εξωτερικά της σύνορα», τόνισε ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ και ανέδειξε ως βασική προτεραιότητα την αντιμετώπιση της δράσης των διακινητών προσφύγων.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το γιατί είναι τόσο δύσκολο να φυλαχθεί η θαλάσσια περιοχή μεταξύ της Λέσβου και της Τουρκίας, ο κ.Σόιμπλε διευκρίνισε ότι η Frontex δεν έχει ως αποστολή της να διώχνει τους ανθρώπους, καθώς κάτι τέτοιο νομικά δεν θα ήταν εύκολο.

Ο κ.Σόιμπλε υπεραμύνθηκε της επιλογής της Γερμανίας να συνεργαστεί με την Τουρκία, παρά τα προβλήματα στα θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τις πληροφορίες περί συνεργασίας με το «Ισλαμικό Κράτος», λέγοντας: «Αυτή είναι η πολιτική. Δεν είναι σωστό ότι η Γερμανία καλοπιάνει την Τουρκία. Αν θέλουμε τάξη στα εξωτερικά σύνορα, πρέπει να συνεργαστούμε με αυτούς που είναι γείτονές μας στα ευρωπαϊκά εξωτερικά σύνορα (...) Πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη μας την πολιτική πραγματικότητα. Γι' αυτόν τον λόγο όμως δεν γίνεται κανείς το ίδιο με αυτούς. Όποιος θέλει να έχει πολιτική ευθύνη, δεν μπορεί να λέει “δεν μιλάω με όλους αυτούς”, διότι γρήγορα θα μείνει μόνος του».

Ο κ.Σόιμπλε αναφέρθηκε και στη σχέση εμπιστοσύνης που διατηρεί με την κα Μέρκελ, εξήγησε ότι ζήτησε συγγνώμη για τη�� παρομοίωση της προσφυγικής κρίσης με «χιονοστιβάδα» που μπορεί να προκληθεί από κάποιον απρόσεχτο σκιέρ, δήλωσε ότι είναι «αφοσιωμένος» και ότι στηρίζει την πολιτική της στο προσφυγικό, ενώ απέφυγε να απαντήσει εάν θα είναι και πάλι υποψήφιος στις εκλογές του 2017.