​Την ικανοποίησή τους για την επίτευξη συμφωνίας με την Τουρκία, όσον αφορά στη διαχείριση των προσφυγικών ροών, εξέφρασαν μετά από την ολοκλήρωση της συνεδρίασης, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζ. Κ. Γιούνκερ, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντ. Τουσκ και ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Α. Νταβούτογλου.

Ο κ. Γιούνκερ τόνισε ότι δεν θα υπάρξει επίλυση του προσφυγικού χωρίς τη συνεργασία της ΕΕ με την Τουρκία και πρόσθεσε ότι για να γίνει αυτό η ΕΕ αποφάσισε να δεσμεύσει ένα κονδύλι της τάξεως των 3 δισ. ευρώ για να αντιμετωπίσει η Τουρκία το κόστος υποδοχής των προσφύγων.

«Η Τουρκία φιλοξενεί πάνω από 2 εκατομμύρια πρόσφυγες και αυτό είναι αξιοθαύμαστο από όλες τις απόψεις. Θα θέλαμε να στηρίξουμε την Τουρκία να συνεχίσει αυτήν την προσπάθεια», είπε.

Όσον αφορά στο θέμα της βίζας, ο πρόεδρος της Κομισιόν σημείωσε ότι θα προωθηθεί η διαδικασία μελέτης του θέματος και ότι μια πρώτη έκθεση της Επιτροπής θα παρουσιαστεί την άνοιξη του 2016. Πάντως εμμέσως πλην σαφών ξεκαθάρισε πως το θέμα της βίζας εξαρτάται από την πολιτική που θα τηρήσει η Τουρκία στην ανάσχεση των προσφυγικών ροών και στην εφαρμογή της συμφωνίας επανεισδοχής με την ΕΕ.

Παράλληλα, ο κ. Γιούνκερ επεσήμανε ότι η ΕΕ δεν μπορεί να παραβλέψει τα προβλήματα που υπάρχουν με τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Τουρκία και το ζήτημα της ελευθερίας του Τύπου.

Εξέφρασε πάντως την αισιοδοξία του ότι θα υπάρξει βελτίωση στις σχέσεις ΕΕ – Τουρκίας, υπογραμμίζοντας ότι υπάρχουν οι προϋποθέσεις για την επίτευξη συμφωνίας που θα οδηγήσει και στην λύση του Κυπριακού.

Τουσκ: «Δεν ξαναγράφουμε το πλαίσιο των ευρωτουρκικών διαβουλεύσεων»

Ικανοποιημένος εμφανίστηκε και ο Ντ. Τουσκ, ο οποίος τόνισε πως η ΕΕ επιθυμεί την αναθέρμανση της διαδικασίας προσχώρησης της Τουρκίας στην ΕΕ, αν και όπως διευκρίνισε «δεν ξαναγράφουμε το πλαίσιο των ευρωτουρκικών διαβουλεύσεων».

Χαμόγελα και από τον Νταβούτογλου

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας τέλος, στάθηκε στο ζήτημα της αναβάθμισης των σχέσεων Τουρκίας – ΕΕ και δήλωσε εξαιρετικά ικανοποιημένος από το γεγονός ότι μετά από 11 χρόνια αρχίζουν και πάλι οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις.

Αναφερόμενος στο προσφυγικό, τόνισε ότι είναι μια ανθρωπιστική κρίση για την οποία δεν ευθύνεται ούτε η ΕΕ, αλλά ούτε και η Τουρκία, υπογραμμίζοντας ότι είναι ένα κοινό πρόβλημα και ότι η χώρα του έχει ξοδέψει 8 δισ. ευρώ μόνο για τα κέντρα υποδοχής των προσφύγων.

Σχετικά με την ανάσχεση των προσφυγικών ρ��ών, ο Τούρκος πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η Τουρκία θα πάρει μέτρα για την πάταξη της παράνομης διακίνησης προσφύγων προς την Ευρώπη, επεσήμανε όμως ότι δεν μπορεί να δεσμευτεί για την μείωση των μεταναστευτικών ροών προς την Ευρώπη, αφού αυτό θα εξαρτηθεί από την κατάσταση στη Συρία.

«Μπορώ να εγγυηθώ ότι η Τουρκία θα εκπληρώσει τις δεσμεύσεις που ανέλαβε στο πλαίσιο του κοινού σχεδίου δράσης», είπε.

Τι προβλέπει η συμφωνία Ε.Ε. - Τουρκίας

Η συμφωνία που επετεύχθη την Κυριακή ανάμεσα στην ΕΕ και την Τουρκία προβλέπει τη χρηματοδότηση της Τουρκίας με το ποσό των 3 δισ. ευρώ για τη διαχείριση των προσφύγων που είναι σε τουρκικό έδαφος.

Δεν διευκρινίστηκε όμως πόσα χρήματα θα δώσει κάθε κράτος γιατί προς το παρόν δεν υπάρχει συμφωνία μεταξύ των Ευρωπαίων, κάτι που αναμένεται να γίνει τις επόμενες μέρες.

Επίσης, οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεσμεύτηκαν για σταδιακή κατάργηση από τον Οκτώβριο του 2016 της έκδοσης βίζας για τους Τούρκους υπηκόους που ταξιδεύουν στην ΕΕ. Η κατάργηση αυτή συνδέεται από τους Ευρωπαίους με την εφαρμογή από την Άγκυρα της συμφωνίας επανεισδοχής παράτυπων μεταναστών.

Αναφορικά με την ενταξιακή πορεία, οι «28» δεσμεύονται στο άνοιγμα του κεφαλαίου 17, που αφορά την Οικονομική και Νομισματική Ένωση και αυτό θα γίνει σε συνάντηση μεταξύ ΕΕ-Τουρκίας στις 14 Δεκεμβρίου. Στην κοινή δήλωση μάλιστα αναφέρεται ότι το άνοιγμα νέων κεφαλαίων θα συζητηθεί την άνοιξη α��λά η δήλωση αυτή δεν προκαταλαμβάνει και τη στάση που θα τηρήσουν τα κράτη-μέλη.

Σύμφωνα τέλος με το κείμενο της συμφωνίας η Τουρκία δεσμεύεται για την αποτελεσματική φύλαξη των συνόρων της, ώστε να σταματήσει η μαζική φυγή των προσφύγων.