​Με χαμηλές προσδοκίες διεξάγεται στις Βρυξέλλες η Σύνοδος Κορυφής ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την Τουρκία. Αρκετοί από τους ηγέτες, προσερχόμενοι στο κτίριο όπου διεξάγονται οι συζητήσεις τοποθετήθηκαν στο ζήτημα του Προσφυγικού.

Τουσκ: «Ας μην είμαστ�� αφελείς, η Τουρκία δεν είναι το μόνο κλειδί για τη λύση του προσφυγικού»

Με μια αινιγματική δήλωση του προέδρου του Συμβουλίου Ντ. Τουσκ ξεκίνησαν οι αφίξεις των ηγετών για τη Σύνοδο Ε.Ε. - Τουρκίας.

Ο πρόεδρος του Συμβουλίου, αφού μίλησε για την ανάγκη η Τουρκία να σταματήσει τις ροές προσφύγων προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, ειδικά αυτών που δεν χρήζουν διεθνούς προστασίας, επεσήμανε ότι υπάρχουν και άλλοι διεθνείς παράγοντες με τους οποίους η Ε.Ε. πρέπει να συνεργαστεί, κάνοντας μεταξύ άλλων μια αναφορά στις σύγχρονες γεωστρατηγικές προκλήσεις και την αντιμετώπιση του ισλαμικού κράτους.

Αίσθηση ωστόσο προκάλεσε η κατάληξη της δήλωσής του, πως «το Σένγκεν θα είναι παρελθόν εάν τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ δεν φυλάσσονται όπως πρέπει».

Γιούνκερ: «2,5 δισ. στην Τουρκία»

Από την πλευρά του ο Ζ. Κ. Γιούνκερ εξήγησε ότι η Τουρκία θα αναλάβει να κρατήσει μετανάστες στο έδαφός της και για αυτό θα λάβει χρήματα, αναφερόμενος αρχικά σε 2,5 δισ. και μετά σε 3 δισ.

Ο πρόεδρος της Κομισιόν εξήγησε ότι η υπόθεση της κατάρριψης του ρωσικού αεροσκάφους δεν είναι ζήτημα που θα συζητηθεί σήμερα.

Μέρκελ: «Ήρθαμε για ��α υιοθετήσουμε το σχέδιο δράσης της Ε.Ε. με την Τουρκία για το προσφυγικό και τη συνεργασία στην αντιμετώπιση της τρομοκρατίας»

Η καγκελάριος της Γερμανίας, έκανε ειδική αναφορά στο θέμα της φιλελευθεροποίησης της βίζα για τους Τούρκους που επισκέπτονται την Ε.Ε. και υπερθεμάτισε στην ανάγκη τα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης να τύχουν της απαραίτητης φύλαξης.

Σύμφωνα με ελληνική πηγή ο Αλέξης Τσίπρας δεν θα έχει διμερείς συναντήσεις, παρά μόνο θα μετάσχει στη συνάντηση των 7 κρατών που μετέχουν στο πρόγραμμα επανεγκατάστασης προσφύγων.

Αισιόδοξος ο Αλέξης Τσίπρας

Την αισιοδοξία του ότι η σημερινή διαβούλευση με την Τουρκία για το προσφυγικό θα είναι εποικοδομητική και ότι θα βρεθούν λύσεις στην αντιμετώπιση του προβλήματος των προσφυγικών ροών εξέφρασε ο Αλέξης Τσίπρας στις Βρυξέλλες.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός σημείωσε ότι θα μπορούν να γίνουν βήματα ως προς την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, αλλά θα πρέπει οι τουρκικές αρχές να κάνουν ό,τι είναι απαραίτητο για να μειωθούν οι προσφυγικές ροές, διότι κανείς δεν μπορεί να αντιμετωπίσει ένα τόσο τεράστιο ρεύμα.

Σημείωσε ακόμα ότι προ ημερών είχε στην Κωνσταντινούπολη και στην Άγκυρα ένα «εξαιρετικά εποικοδομητικό διάλογο» για το θέμα με τον Τούρκο πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου και τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός χαρακτήρισε τη Σύνοδο ως ένα σημαντικό βήμα επίλυσης της προσφυγικής κρίσης, η οποία -όπως είπε- βρίσκεται σε δραματική κορύφωση και ως τούτο επείγει η ΕΕ και η Τουρκία να περάσουν σε «γρήγορες δράσεις».

Νταβούτογλου: «Ιστορική μέρα για την ενταξιακή διαδικασία της Τουρκίας»

Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Α. Νταβούτογλου χαρακτήρισε «ιστορική» τη σημερινή Σύνοδο Κορυφής, επισημαίνοντας ότι είναι μια «νέα αρχή για το κοινό μας σπίτι, την Ευρώπη».

«Είναι μια ιστορική μέρα για την ενταξιακή μας διαδικασία στην ΕΕ», τόνισε ο Τούρκος πρωθυπουργός, προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες. «29 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων συναντώνται σήμερα σε αυτή τη Σύνοδο ΕΕ- Τουρκίας», πρόσθεσε ο Αχμέντ Νταβούτογλου και συνέχισε λέγοντας ότι πρόκειται για μια ιστορική μέρα γιατί θα επανεργοποιηθεί η ενταξιακή διαδικασία της Τουρκίας και θα συζητηθούν οι πρόσφατες εξελίξεις εντός και εκτός Ευρώπης.

O Τούρκος πρωθυπουργός ανέφερε ότι «μαζί με τους Ευρωπαίους ηγέτες θα μοιραστούμε απόψεις για το μέλλον της ηπείρου μας», τις διεθνείς προκλήσεις, την οικονομική κρίση, τις γεωπολιτικές προκλήσεις και το ζήτημα του μεταναστευτικού.

«Ευχαριστώ όλους τους ηγέτες της ΕΕ γι’ αυτό το νέο ξεκίνημα που δεν είναι μόνο το ξεκίνημα μιας συνάντησης, αλλά και η εκκίνηση μιας διαδικασίας που είναι πολύ σημαντική για το κοινό μας σπίτι στην Ευρώπη», δήλωσε ο Τούρκος πρωθυπουργός.

Ολάντ: «Η συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας είναι προς το συμφέρον όλων»

O πρόεδρος της Γαλλίας, προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής δήλωσε πως η επίτευξη συμφωνίας ανάμεσα στην ΕΕ και την Τουρκία για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης είναι προς το συμφέρον όλων.

«Είναι προς το συμφέρον της Ευρώπης, της Τουρκίας και των προσφύγων», είπε και κάλεσε την Τουρκία να εντείνει τους ελέγχους στα σύνορά της με τις χώρες της ΕΕ.

Τέλος, ο Φ. Ολάντ ανέφερε ότι η συνεργασία της ΕΕ με την Τουρκία είναι απαραίτητη όχι μόνο για την αντιμετώπιση του προσφυγικού, αλλά και για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

Βρυξέλλες, Θ. Αθανασίου