​Ένας μαραθώνιος για γερά νεύρα ήταν η συνεδρίαση του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών στο Προεδρικό Μέγαρο που ολοκληρώθηκε μετά από έξι ολόκληρες ώρες!

Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι πολιτικοί αρχηγοί κατέληξαν σε ένα κοινό κείμενο με επισημάνσεις για το σε ποια σημεία υπήρξε συμφωνία και σε ποια διαφωνία ανάμεσά τους.

Οι πολιτικοί αρχηγοί κατέληξαν σε μία κοινή θέση τόσο για το προσφυγικό, όσο και τη συνταγματική αναθεώρηση, όχι όμως και για το ασφαλιστικό με το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ να επιμένουν στο «όχι» στην πρόταση του Α. Τσίπρα για τη συγκρότηση διακομματικής επιτροπής για το ζήτημα αυτό, αλλά και στην έκδοση κοινού ανακοινωθέντος.

Καμμένος: «Συμφωνία για προσφυγικό και Σύνταγμα»

Αλλαγή του εκλογικού νόμου, από αυτή τη Βουλή αποφάσισαν οι πολιτικοί αρχηγοί, εκτός της ΝΔ, σύμφωνα με τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ, Πάνο Καμμένο.

Συμφωνία υπήρξε επίσης και για το προσφυγικό, αλλά όχι για το ασφαλιστικό, με τον υπουργό Άμυνας να εκτοξεύει πυρά εναντίον του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, τονίζοντας ότι «διαχώρισαν τ�� θέση τους, προτιμώντας να προστατεύσουν τις πολιτικές που οδήγησαν τα ταμεία σε αδιέξοδα».

Συγκεκριμένα για το προσφυγικό ο κ. Καμμένος είπε ότι οι πολιτικοί αρχηγοί συμφώνησαν πως η προσφυγική κρίση αποτελεί διεθνές και όχι ελληνικό ζήτημα. «Συζητήσαμε την ενίσχυση των μέσων για να αντιμετωπίσει η Ελλάδα το μεταναστευτικό» και τόνισε ότι δεν υπάρχει κανένα θέμα κοινών περιπολιών με την Τουρκία, ενώ συζητήθηκε η εμπλοκή της Frontex.

Τέλος απέκλεισε οποιοδήποτε ενδεχόμενο σχηματισμού οικουμενικής κυβέρνησης.

Λεβέντης: «Πρότεινα οικουμενική κυβέρνηση»

Ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, Β. Λεβέντης, εξερχόμενος του Προεδρικού Μεγάρου δήλωσε πως ζήτησε τη συγκρότηση οικουμενικής κυβέρνησης, καθώς όπως είπε οι 153 βουλευτές είναι ισχνή κοινοβουλευτική πλειοψηφία που στην πρώτη δυσκολία θα καταρρεύσει.

Ο κ. Λεβέντης πρόσθεσε ότι από ότι κατάλαβε ο κ. Τσίπρας δεν σκέφτεται την οικουμενικής κυβέρνηση.

«Σήμερα η όλη διαδικασία αφορούσε το προσφυγικό και το ασφαλιστικό. Πιστεύω ότι στο μυαλό του ο Τσίπρας ήθελε να χρησιμοποιήσει το προσφυγικό για να πείσει τους ξένους να χαλαρώσουν το ασφαλιστικό. Αυτό δεν θα περάσει γιατί οι ξένοι έχουν κουραστεί να είναι οι Έλληνες πρωθυπουργοί αναξιόπιστοι και να μην κάνουν μεταρρυθμίσεις. Νομίζω ότι ο κ. Τσίπρας σε αυτό το πονηρό σχέδιο θα αποτύχει», είπε ο κ. Λεβέντης.

Σε ερώτηση τέλος αν θα δώσει στήριξη στην κυβέρνηση είπε σε έντονο ύφος:

«Τι στήριξη να παρασχω; Όση στήριξη και να παράσχω, αφού έχουν υπογράψει ότι η κρατική χρηματοδότηση δεν θα υπάρχει πια, κι ότι μπορουν τα ταμεία αυτά θα δίνουν. Και το Ποτάμι, και το ΠΑΣΟΚ, και η ΝΔ ψήφισαν αυτά που θέλει να περάσει ο Τσίπρας».

Θεοδωράκης: «Λάθος ο δρόμος του Τσίπρα»

«Είπα στον πρωθυπουργό ότι ο δρόμος που έχει πάρει είναι λάθος», είπε ο επικεφαλής του Ποταμιού, Στ. Θεοδωράκης μετά από τη συνεδρίαση του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών.

«Οι συσκέψεις των πολιτικών αρχηγών δεν λύνουν τα προβλήματα της κοινωνίας. Αυτό το σύμπλεγμα ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δεν μπορεί να κάνει προτάσεις. Συζητήσαμε για προσφυγικό, ασφαλιστικό και Συνταγματική Αναθεώρηση. Όλοι συμφώνησαν, πλην του Πλακιωτάκη, να αλλάξει ο εκλογικός νόμος», τόνισε.

Όσον αφορά στο ασφαλιστικό, ο κ. Θεοδωράκης τόνισε πως το Ποτάμι απέρριψε την πρόταση του πρωθυπουργού για τη συγκρότηση επιτροπής εμπειρογνωμόνων, προσθέτοντας ότι θα καταθέσει τις προτάσεις του στη Βουλή.

Για το προσφυγικό τέλος, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι έχει σοβαρές ευθύνες γι' αυτό που ζει η χώρα, ενώ πρόσθεσε ότι όσον αφορά στην αλλαγή του εκλογικού νόμου συμφωνήθηκε από όλους εκτός από τη ΝΔ ότι μπορεί να αλλάξει με ένα πιο αναλογικό σύστημα.

Γεννηματά: «Δεν συζητήθηκε σε βάθος το Ασφαλιστικό»

Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ βγαίνοντας από το Προεδρικό Μέγαρο δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι το ασφαλιστικό δεν συζητήθηκε σε βάθος.

Πρόσθεσε ακόμα με νόημα πως ο Α. Τσίπρας γνωρίζει τις κόκκινες γραμμές του ΠΑΣΟΚ.

«Πιστεύω στον διάλογο και στην πολιτική συνεννόηση γιατί αυτό έχει ανάγκη η χώρα, όμως δεν θα γίνουμε συνεργοί σε τακτικισμούς και επικοινωνιακά κόλπα», είπε η κα Γεννηματά και πρόσθεσε:

«Τις κόκκινες γραμμές μας τις γνωρίζει ο κ. Τσίπρας, τις προτάσεις μας τις έχουμε καταθέσει, αν δεν μπορεί να το διαχειριστεί ας το πει. Δεν ψηφίζουμε μείωση συντάξεων, τα υπόλοιπα θα τα πούμε στη Βουλή».

Πλακιωτάκης: «Δεν θα συμμετάσχουμε σε επικοινωνιακά τεχνάσματα»

«Στη σημερινή συνάντηση προσήλθαμε με θεσμικ�� συνέπεια και επιφυλάξεις. Ήρθαμε για να ακούσουμε. Η κυβέρνηση είναι αντιμέτωπη με τα αδιέξοδα της δικής της πολιτικής, Αναζητά σωσίβιο σωτηρίας», είπε ο κ. Πλακιωτάκης μετά τη συνεδρίαση των πολιτικών αρχηγών και πρόσθεσε:

«Η ΝΔ δεν θα συμμετάσχει σε επικοινωνιακά τεχνάσματα. Η Βουλή είναι ο τόπος όπου συζητούνται όλα. Ο εκλογικό νόμος δεν είναι ζήτημα πρώτης προτεραιότητας. Από τη στιγμή που η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί για τα hot spots, πρέπει να δημιουργηθούν σε συνεργασία με τις τοπικές κοινωνίες».