​Λίγες ώρες πριν από την σύσκεψη αρχηγών, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας συναντήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Υπουργό Εργασίας Γιώργο Κατρούγκαλο και τον υφυπουργό κοινωνικών ασφαλίσεων, Τάσο Πετρόπουλο.

Εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, ο κ.Κατρούγκαλος είπε πως στο επίκεντρο της σύσκεψης βρέθηκε το ασφαλιστικό, ενόψει της σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών το Σάββατο, χαρακτηρίζοντάς το μάλιστα «εθνικό ζήτημα».

«Το ασφαλιστικό ζήτημα δεν είναι ένα απλό πολιτικό θέμα, είναι εθνικό ζήτημα …Επομένως, το να μην μειωθούν οι συντάξεις για 12η φορά, το να έχουμε μια μεταρρύθμιση που θα αποκαταστήσει και τη βιωσιμότητα και τη δικαιοσύνη στο ασφαλιστικό σύστημα, πρέπει να είναι μια εθνική κόκκινή γραμμή» είπε χαρακτηριστικά ο κ.Κατρούγκαλος και πρόσθεσε «Θέλω να πιστεύω ότι όλοι θα το σεβαστούν αυτό -και δεν μπορώ να διανοηθώ- ότι θα υπάρχουν κόμματα που δεν θα θέλουν να συμμετέχουν σε έναν διάλογο, ώστε να τηρηθεί με θρησκευτική, θα έλεγα, ευλάβεια αυτή η κόκκινη εθνική γραμμή».

Στο ερώτημα "αν θα γίνουν μειώσεις στις κύριες συντάξεις;", ο υπουργός Εργασίας τόνισε ότι «στόχος μας είναι να μην μειωθούν καθόλου οι κύριες συντάξεις».