​Μήνυμα σε Ευρώπη και Τουρκία για το προσφυγικό, ενόψει και της συνόδου κορυφής που θα γίνει την Κυριακή απέστειλε ο πρωθυπουργός Α. Τσίπρας με αφορμή και τη συναυλία που θα δοθεί για τους πρόσφυγες.

«Το Προσφυγικό είναι ένα φαινόμενο τεραστίων διαστάσεων. Καμία χώρα δεν μπορεί να το διαχειριστεί μόνη της. Η Ελλάδα, στα σύνορα της Ευρώπης, δίνει την μά��η των ανθρώπινων αξιών και της αλληλεγγύης. Την ώρα που γύρω μας ακούγονται όλο και δυνατότερα φωνές απομονωτισμού και ξενοφοβίας, ο Ελληνικός λαός, παρά την βαθιά οικονομική και κοινωνική κρίση που ζει ο ίδιος, δίνει μαθήματα ευαισθησίας και ανθρωπιάς», είπε ο Α. Τσίπρας και συνέχισε:

«Έχουμε προειδοποιήσει την Ευρώπη ότι οι φράχτες και τα κλειστά σύνορα θα οδηγήσουν σε αδιέξοδο. Ο κίνδυνος για την Ευρώπη από την κατάργηση της ελεύθερης διακίνησης, είναι πολύ σοβαρότερος και αυτό επιβάλλεται η αποτελεσματική διαχείριση του Προσφυγικού. Η Ελλάδα δίνει μια πολύπλευρη μάχη για να αντιμετωπιστεί το Προσφυγικό ως κοινό ζήτημα όλων των ευρωπαϊκών χωρών, αλλά και των χωρών που γειτονεύουν με την εστία του πολέμου».

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ακόμα ότι η Ελλάδα υλοποιεί τις ευρωπαϊκές της υποχρεώσεις για δημιουργία και ταυτοποίηση προσφύγων, υπογράμμισε όμως ότι και η Ευρώπη θα πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι η Ελλάδα φυλάει τα σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Ούτε οι φράχτες, ούτε η μετάθεση του προβλήματος από την μια χώρα στην άλλη μπορούν να ανακόψουν τις ανθρώπινες ροές που προκαλεί ο πόλεμος και η φτώχεια. Είμαστε αποφασισμένοι να μην μείνουμε στην θέση του παθητικού παρατηρητή. Η Ελλάδα διεκδικεί ενεργό ρόλο στην επίλυση του προβλήματος και έχει αναλάβει ήδη τις σχετικές πρωτοβουλίες. Είμαστε αποφασισμένοι να δώσουμε μάχη τόσο για τις θέσεις της χώρας μας όσο και για τις ευρωπαϊκές ανθρωπιστικές αξίες», κατέληξε ο κ. Τσίπρας.