Το προσφυγικό, οι διμερείς σχέσεις και η Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου με τον Ιταλό ομόλογό του Σέρτζιο Ματαρέλα στη Ρώμη. Σύμφωνα με δήλωση του προέδρου ��ης Δημοκρατίας, η συνάντηση έγινε σε εγκάρδιο κλίμα και είχε πλούσια ατζέντα.

Ειδικά για το προσφυγικό ο κ.Παυλόπουλος διαβεβαίωσε ότι η Ελλάδα πράττει ό,τι επιβάλλει το Διεθνές, καθώς και το Ευρωπαϊκό Δίκαιο. «Η Ελλάδα φυλάσσει τα σύνορά της, καθορίζει και τον τρόπο φύλαξής τους, απαιτεί και ζητεί, την συμπαράσταση των ευρωπαίων εταίρων ιδίως μέσα από την FRONTEX, και βεβαίως ζητάει από την Ευρωπαϊκή Ένωση το αυτονόητο, να τελειώσει ο πόλεμος στη Συρία. Γιατί αυτή είναι η βασική αιτία του κακού», εξήγησε ο κ. Παυλόπουλος.

Ο κ.Παυλόπουλος ξεκαθάρισε στον Ιταλό ομόλογό του ότι δεν υπάρχει αντιπαλότητα με την Τουρκία, αντιθέτως η Αθήνα κάνει ότι μπορεί προκειμένου να υπάρξει συνεργασία υπό όρους Διεθνούς και Ευρωπαϊκού Δικαίου. Για το θέμα της ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ, ο κ.Παυλόπουλος δήλωσε: «Η Τουρκία βεβαίως και έχει ευρωπαϊκό μέλλον. Αλλά υπό τον όρο ότι θα σεβαστεί το ευρωπαϊκό κεκτημένο και ιδίως το κράτος Δικαίου και τα Δικαιώματα του Ανθρώπου. Δίχως αυτό δεν είναι δυνατόν να υπάρξει οποιαδήποτε πρόοδος».

O κ.Παυλόπουλος ευχαρίστησε τον Ιταλό ομόλογο του για την στάση της Ιταλίας απέναντι στην ελληνική κρίση, ενώ οι δυο τους συμφώνησαν ότι πρέπει να σταματήσει η πολιτική της λιτότητας στην ευρωζώνη.

Σε ό,τι αφορά τα ζητήματα για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και τον καθορισμό της ΑΟΖ ο κ. Παυλόπουλος τόνισε ότι έχει «γίνει σοβαρή δουλειά κι από το υπουργείο Εξωτερικών στην Ελλάδα στον τομέα αυτόν. Τα θέματα αυτά θα τα αναπτύξει το υπουργείο Εξωτερικών και θα αναδείξει το τι πρόκειται να γίνει. Πάντως είμαστε σε καλό δρόμο για το ζήτημα του καθορισμού της ΑΟΖ, σε ότι αφορά τα τμήματα τα οποία σχετίζονται με την Ελλάδα και την Ιταλία».

Οι δύο πολιτικοί συζήτησαν και για τις πολιτιστικές σχέσεις Ελλάδας-Ιταλίας, ενώ ο κ.Παυλόπουλος απη��θυνε πρόσκληση στον Ιταλό ομόλογό του να επισκεφθεί την Αθήνα.