«Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να πανηγυρίζει σε αυτές τις δύσκολες κοινωνικές συνθήκες αλλά δεν έχει και κανείς το δικαίωμα να μην αναγνωρίζει ότι πρώτη φορά έχουμε μια κυβέρνηση με έναν οδικό χάρτη εξόδου από την κρίση».Αυτό δήλωσε μεταξύ άλλων, μιλώντας στην επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, για τον προϋπολογισμό, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Το αν θα βγει ή όχι όμως αυτός ο χάρτης εξαρτάται σύμφωνα με τον κ.Τσακαλώτο από πολλούς παράγοντες και όχι μόνο από τις πολιτικές της κυβέρνησης, αλλά και από τον συσχετισμό δυνάμεων στην παγκόσμια οικονομία που θα επηρεάσουν, όπως είπε, το μέλλον της Ελλάδας.

Ο κ.Τσακαλώτος, αφού έκανε σαρδάμ προσπαθώντας να διαβάσει σωστά ένα νούμερο για το πρόγραμμα των δημοσίων επενδύσεων, παραδέχτηκε ότι υπάρχουν πολύ και σκληροί φόροι.

Παράλληλα, ο υπουργός Οικονομικών αναφέρθηκε στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης, στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και στην αναδιάρθρωση του χρέους «που θα μας δώσουν το χρόνο να παρουσιάσουμε το 2016 το αναπτυξιακό σχέδιο που θα μας βγάλει από την κρίση με τις δικές μας πολιτικές».

Σύμφωνα με τον κ.Τσακαλώτο, δεν είναι μόνο η Ελλάδα, αλλά ολόκληρη η ευρωζώνη βρίσκεται σε αυτή την κατάσταση λόγω της οικονομικής και χρηματοπιστωτικής αρχιτεκτονικής που εφαρμόζεται και την οποία παρομοίασε με τοίχο. «Ποιος έχτισε αυτόν τον τοίχο;», αναρωτήθηκε για να τονίσει ότι «αυτός ο τοίχος πρέπει να αλλάξει».

Ο υπουργός άσκησε κριτική στην αντιπολίτευση ότι διακατέχεται από "επαρχιωτισμό" και δεν παρεμβαίνει στην Ευρώπη για την αλλαγή αυτής της αρχιτεκτονικής.

Τέλος, αναφερόμενος στην Ευρωπαϊκή Αριστερά, ο "τσάρος" της ελληνικής Οικονομίας υποστήριξε πως οφείλει να διαμορφώσει στρατηγική με βάση το αναπτυξιακό μοντέλο που προτείνει και την πορεία που πρέπει να ακολουθηθεί.

ΒΙΝΤΕΟ ΒΟΥΛΗ

Δείτε επίσης:

Εκκλησία η Βουλή στο κήρυγμα Τσακαλώτου για τον Άγιο Αυγουστίνο! ΒΙΝΤΕΟ