Με καχυποψία αντιμετωπίζουν οι υποψήφιοι αρχηγοί της ΝΔ, οι τρεις εξ αυτών τουλάχιστον (καθώς ο Β. Μεϊμαράκης δεν έχει τοποθετηθεί μέχρι στιγμής), την συνεδρίαση του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών, ύστερα από το σχετικό αίτημα του πρωθυπουργού στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Παράλληλα, ζη��ούν την σύγκληση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος για να λάβει απόφάσεις σχετικά με τις θέσεις του.

Μητσοτάκης: «συμμέτοχοι στην ανικανότητα δεν θα γίνουμε»

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε για το ζήτημα:

«Ακόμα ηχούν στα αυτιά μου οι προεκλογικές βαρύγδουπες δηλώσεις του πρωθυπουργού “ή τους τελειώνουμε ή μας τελειώνουν”.

Αναρωτιέμαι τι ήταν αυτό που έκανε τον κ. Τσίπρα να ανακαλύψει τώρα την αξία της συναίνεσης όταν γνωρίζει ότι η Ν.Δ. βρίσκεται σε μια ιδιαίτερη περίοδο με έναν μεταβατικό πρόεδρο που έχει χρέος μόνο να διενεργήσει εκλογές.

Αν ο κ. Τσίπρας ψάχνει συνενόχους στη διάλυση του ασφαλιστικού να ψάξει αλλού.

Αν ψάχνει συνεννόηση για τα θέματα εξωτερικής πολιτικής τότε βεβαίως είμαστε ανοιχτοί να συζητήσουμε. Σε αυτά τα ζητήματα δεν χωρούν χωριστές κομματικές γραμμές.

Το ασφαλιστικό είναι ένα ανοιχτό ζήτημα μηνών και πιστεύω ότι δεν θα ψηφιστεί μέχρι τα Χριστούγεννα. Ο κ. Τσίπρας επιθυμεί να αποκομίσει τακτικά οφέλη αναδεικνύοντας το εσωτερικό πρόβλημα της Νέας Δημοκρατίας. Δεν θα του κάνουμε τη χά��η.

Η Νέα Δημοκρατία θα προσέλθει στη συζήτηση δια του κ. Πλακιωτάκη, ο οποίος δεν έχει την πολιτική εξουσιοδότηση να πάρει κάποια απόφαση για τη Νέα Δημοκρατία. Μέχρι να εκλέξει επόμενο αρχηγό η Νέα Δημοκρ��τία τις όποιες αποφάσεις θα τις λάβει η Κοινοβουλευτική Ομάδα.

Συνένοχοι στην ανικανότητα του κ. Τσίπρα δεν θα γίνουμε».

Α. Γεωργιάδης: «Γεννά πολλά ερωτηματικά»

Ο Άδωνις Γεωργιάδης τόνισε από την πλευρά του:

«Η ξαφνική πρόταση του κ. Τσίπρα για συμβούλιο πολιτικών αρχηγών γεννά πολλά ερωτηματικά. Πρώτον, διότι προέρχεται από έναν πολιτικό ο οποίος συστηματικά ως αρχηγός αντιπολιτεύσεως τορπίλισε κάθε προσπάθεια συναίνεσης. Άρα, είναι δύσκολο να μας πείσει τώρα για τις καλές του προθέσεις. Δεύτερον, διότι έρχεται σε μια στιγμή, που ο κ. Τσίπρας καλώς γνωρίζει ότι η Νέα Δημοκρατία βρίσκεται ακόμα εν μέσω της εσωκομματικής της διαδικασίας ανάδειξης αρχηγού. Άρα δεν μπορεί να έχει ξεκάθαρη και ενιαία στάση στα τρέχοντα ζητήματα.

Γιατί λοιπόν ο κ. Τσίπρας επιλέγει αυτή τη χρονική στιγμή για αυτή την πρωτοβουλία;

Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να συνέλθει η Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας, ως το ανώτατο εν ενεργεία κομματικό όργανο, για να συζητήσουμε την τακτική μας από εδώ και εμπρός, όπως άλλωστε το είχα ζητήσει στη συνεδρίαση μας της Τρίτης».

Τζιτζικώστας: «πολιτικά ύποπτη κίνηση»

Από την πλευρά του ο κ. Τζιτζικώστας δήλωσε:

«Η πολιτικά ύποπτη κίνηση του κ. Τσίπρα να ζητήσει από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να συγκαλέσει το Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών είναι σε κάθε περίπτωση προσχηματική.

Είναι ξεκάθαρο, ό,τι η ανικανότητα και η ανευθυνότητα της κυβέρνησης να υλοποιήσει τα μέτρα που η ίδια εισηγήθηκε και η ίδια διαπραγματεύτηκε, την οδηγεί στο να ψάχνει σήμερα συνενόχους.

Επισημαίνω πως πρέπει να υπάρξει επισήμως πρόσκληση προς τους Πολιτικούς Αρχηγούς και πάνω από όλα οριστικοποίηση των θεμάτων προς συζήτηση.

Σε αυτήν την περίπτωση ζητώ την σύγκληση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας, πριν το Πολιτικό Συμβούλιο Αρχηγών, παρουσία των τεσσάρων υποψηφίων, για να παρθούν οι αποφάσεις.

Τέλος, έχω επανειλημμένως και από την πρώτη στιγμή ζητήσει δημόσια, την ανάγκη συνάντησης των τεσσάρων υποψηφίων για την Προεδρία της Νέας Δημοκρατίας, για να στείλουμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα ενότητας προς κάθε κατεύθυνση».