«Θα κάνουμε ότι χρειάζεται για τη διασφάλιση του ειρηνικού κλίματος στην περιοχή» διαβεβαίωσε ο Αλέξης Τσίπρας τον Πρόεδρο της Παλαιστίνης Μαχμούτ Αμπάς.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η Ελλάδα στηρίζει την επανέναρξη των συζητήσεων για επίλυση του Παλαιστινιακού και τάχθηκε υπέρ της λύσης των δύο κρατών και μιας βιώσιμης λύσης με τη δημιουργία Παλαιστινιακού κράτους στα σύνορα του 1967.

«Η ρίζα του Παλαιστινιακού αποτελεί τον κύριο παράγοντα της αποσταθεροποίησης της περιοχή. Γι' αυτό σήμερα είναι αναγκαίο να στηρίξουμε οποιαδήποτε διεθνή πρωτοβουλία για επίλυσή του. Στο πλαίσιο της ΕΕ θα κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας για να αποκλιμακωθεί η ένταση και να δημιουργηθεί ένα εποικοδομητικό κλίμα για επανέναρξη των συζητήσεων» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, ο οποίος ανακοίνωσε την επίσκεψη του παλαιστίνιου προέδρου Μαχμούντ Αμπάς στην Αθήνα το διήμερο 21 και 22 Δεκεμβρίου.

Ο κ. Αμπάς από την πλευρά του μίλησε για σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ των δύο λαών, ενώ επεσήμανε ότι η χώρα του επιθυμεί την συνδρομή της Ευρώπης για λύση στο Παλαιστινιακό.

Παράλληλα, επεσήμανε πως ο ίδιος δεν επιθυμεί μεταβατικές λύσεις και «διαπραγματεύσεις για τις διαπραγματεύσεις» αλλά μία βιώσιμη λύση με παλαιστινιακό κράτος στα σύνορα του 1967.

Συναντήθηκε και με τον πρόεδρο του Ισραήλ ο πρωθυπουργός

Σε θερμό κλίμα, εξάλλου, συναντήθηκε νωρίτερα με τον Πρόεδρο του Ισραήλ Ρόιβεν Ρίβλιν.

ερφ2.jpg
Ο Ισραηλινός πρόεδρος είπε στον πρωθυπουργό ότι ένας ηγέτης συχνά πρέπει να κάνει πράγματα τα οποία ο λαός δεν επιθυμεί.

«Κάνετε αυτό που χρειάζεται ο λαός σας και όχι αυτό που θα ήθελε. Είστε το κλασικό παράδειγμα ηγέτη που γεφυρώνει τις αντιφάσεις μεταξύ του "θέλω" και του "πρέπει"» είπε Ρίβλιν, με τον κ. Τσίπρα να φέρνει ως παράδειγμα το δημοψήφισμα και να απαντά: «Αν θέλουμε να προχωρήσουμε ακόμη περισσότερο, να εξελίξουμε τη δημοκρατία μας σε κάθε χώρα ξεχωριστά, θα πρέπει να δείχνουμε μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στη βούληση του λαού».

ερφ.jpg
Ο κ. Τσίπρας, στη συνέχεια, επεσήμανε ότι οι Έλληνες και οι Εβραίοι είναι δύο αρχαίοι πολιτισμοί που βρίσκονται σε αρμονική συνύπαρξη για χιλιάδες χρόνια στην ευρύτερη περιοχή, ενώ και οι δύο ηγέτες επανεπιβεβαίωσαν την ανάγκη για περαιτέρω ανάπτυξη των στρατηγικών σχέσεων Ελλάδας-Ισραήλ.