​Για ουσιαστική ενίσχυση των σχέσεων Ελλάδας - Ισραήλ τα τελευταία χρόνια έκανε λόγο ο έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Ισραηλινό ομόλογό του, Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Ωστόσο, όπως τόνισε ο κ.Τσίπρας υπάρχουν περιθώρια ενίσχυσης της συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Ισραήλ.

«Εκτός από τον υψηλό αριθμό τουριστών θα μπορούσαμε να κάνουμε πιο ουσιαστικά βήματα για την ενίσχυση των επενδύσεων» εξήγησε ο κ.Τσίπρας, ενώ αναφέρθηκε και στον τομέα της ενέργειας.

«Ένα από τα κεντρικά ζητήματα που συνομιλήσαμε ήταν και οι τεράστιες ευκαιρίες στην ενεργειακή συνεργασία στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου» πρόσθεσε ο κ.Τσίπρας, κάνοντας ειδική αναφορά στην έρευνα, εξόρυξη και μεταφορά φυσικού αερίου στην Ευρώπη.

Σύμφωνα με τον Έλληνα πρωθυπουργό, οι διακυβερνητικές συναντήσεις θα συνεχιστούν στις αρχές του 2016, ενώ την ίδια περίοδο θα υπάρξει και τριμερής σύνοδος Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ.

Σε ό,τι αφορά το Παλαιστινιακό, ο πρωθυπουργός είπε: «Ακούσαμε με προσοχή τις απόψεις του κ. Νετανιάχου και θέλουμε να συνεχίσουμε τον διάλογο». Ο κ.Τσίπρας παραδέχτηκε πως το αδιέξοδο προβληματίζει την Αθήνα, γι’ αυτό θα πρέπει να υπάρξει ουσιαστικός διάλογος και αλληλοκατανόηση. «Θέλουμε να παίξουμε έναν ρόλο εποικοδομητικό για να ανοίξουν παράθυρα ελπίδας και διαλόγου», τόνισε.

Νετανιάχου: Έχουμε κοινά συμφέροντα με την Ελλάδα

«Έχουμε μπροστά μας ευκαιρίες που πρέπει να αδράξουμε», είπε από την πλευρά του �� πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου, τονίζοντας πως η χώρα του έχει κοινά συμφέροντα με την Ελλάδα.

Χαρακτήρισε "παραγωγικές" τις συνομιλίες, επισημαίνοντας την ανάγκη συνεργασίας στον τομέα της ενέργειας, της έρευνας και του πολιτισμού.

Παράλληλα, ο κ.Νετανιάχου τόνισε ότι θα πρέπει να ληφθούν από κοινού όλα τα απαραίτητα μέτρα για την διασφάλιση της δημόσιας ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή.

«Αυτή τη στιγμή υπάρχει ένας μεγάλος όγκος ισραηλινών τουριστών που φτάνει στην Αθήνα. Υπάρχει μεγάλο περιθώριο εξέλιξης σε αυτό τον τομέα», είπε ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, αναγνωρίζοντας τις προσπάθειες της ελληνικής πλευράς να ανακάμψει η χώρα οικονομικά.

«Αναγνωρίζω τις προσπάθειες που κάνετε για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας. Οι δυσκολίες είναι μεγάλες και προχωράτε με συνέπεια. Η ελληνική οικονομία θα ανακάμψει», είπε χαρακτηριστικά, απευθύνοντας κάλεσμα στους επενδυτές της χώρας του να έρθουν στην Ελλάδα.