​Ξεκάθαρος ότι το Ποτάμι δεν πρόκειται να συμμετάσχει σε προσχηματικό διάλογο με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ ήταν ο επικεφαλής του κόμματος, Στ. Θεοδωράκης, κατά τη διάρκεια διαδικτυακής συνομιλίας που είχε με εθελοντές του Ποταμιού.

«Σε διάλογο που είναι προκάλυμμα για να μπορέσουν να εδραιώσουν το καθεστώς τους οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, εμείς δε συμμετέχουμε. Ο κ. Τσίπρας έχει στο μυαλό του αυτός να κυβερνά και εμείς να συζητάμε. Έχει τη διάθεση ο κ. Τσίπρας να συζητήσει τα επείγοντα προβλήματα της Ελλάδας αυτή τη στιγμή; Σ΄ αυτή τη συζήτηση είμαστε ανοιχτοί», είπε.

Σε ερώτηση δε για πιθανή συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ, ο κ. Θεοδωράκης απάντησε:

«Το ΠΑΣΟΚ εκπέμπει ένα θολό μήνυμα. Άλλοτε προοδευτικό, άλλοτε συντηρητικό. Το Κίνημά μας ιδρύθηκε γιατί είχαμε απέναντί μας ένα επικίνδυνο παλιό σύστημα και έναν ΣΥΡΙΖΑ που ήθελε να μοιάσει στο παλιό. Εμείς ιδρυθήκαμε για να αντιμετωπίσουμε το μακρύ χέρι των κομμάτων στο κράτος. Αυτά δεν αντιμετωπίστηκαν ποτέ από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ όταν ήταν στην εξουσία. Δεν θα συνεργασθούμε, λοιπόν, με τους κομματικούς μηχανισμούς που ευθύνονται για πολλά από τα λάθη του παρελθόντος».

Όσον αφορά στην πολιτική ταυτότητα του Ποταμιού, είπε χαρακτηριστικά ότι είναι «η φωλιά για τους προοδευτικούς πολίτες της χώρας», επισημαίνοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ανήκει στις προοδευτικές δυνάμεις του τόπου.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι συντηρητική δύναμη. Αυτός που πιστεύει στον κρατισμό δεν μπορεί να είναι προοδευτική δύναμη. Εμείς υπερασπιζόμαστε τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη ο τόπος. Ελπίζω μέχρι το Συνέδριο να έχουν προστεθεί στο Ποτάμι νέοι άνθρωποι, νέες φιλελεύθερες δυνάμεις. Αυτοί που μέχρι χθες έβλεπαν ότι η ΝΔ θα μπορούσε να είναι λύση και δεν είναι. Αυτοί οι προοδευτικοί φιλελεύθεροι της ΝΔ πρέπει να έρθουν στο Ποτάμι. Μαζί με τις προοδευτικές κεντροαριστερές δυνάμεις. Οι άνθρωποι που πίστεψαν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι λύση και τώρα τραβάνε τα μαλλιά τους και λένε πώς προδοθήκαμε, πρέπει να έρθουν στο Ποτάμι», τόνισε.

Ο Στ. Θεοδωράκης σχολίασε ακόμα και τις εσωκομματικές εξελίξεις στη ΝΔ, σημειώνοντας ότι όλο αυτό δεν είναι καλό για το πολιτικό σύστημα.

«Δίνει αστάθεια στην κοινωνία, όταν η αξιωματική αντιπολίτευση εδώ και εβδομάδες ασχολείται μόνο με τα προβλήματα του σπιτιού της. Ο κύριος ρόλος των κομμάτων είναι να ασχολούνται με τα προβλήματα της κοινωνίας».