​«Η κυβέρνηση κατάφερε να πετύχει τους βασικούς στόχους της στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης», δήλωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη, λίγες ώρες μετά την απόφαση για την εκταμίευση της δόσης των 10+2 δισ. ευρώ.

Η κα Γεροβασίλη σημείωσε ακόμα ότι εξασφαλίστηκε η προστασία της πρώτης κατοικίας, ενώ αναφερόμενη στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών τόνισε ότι η επιτυχία της διαδικασίας διαψεύδει τους κινδυνολόγους και βάζει τέλος στα σενάρια για κούρεμα καταθέσεων.

«Μετά τη χθεσινή απόφαση του EG για την εκταμίευση της δόσης των 10+2 δισ. ευρώ έκλεισε με επιτυχία ο πρώτος κύκλος μιας σκληρής διαπραγμάτευσης με τους δανειστές. Στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης, η κυβέρνηση κατάφερε να επιτύχει τους βασικούς στόχους της», δήλωσε η κα Γεροβασίλη και πρόσθεσε:

«Εξασφαλίσαμε την προστασία της πρώτης κατοικίας, παρά τις αρχικές ισχυρές αντιδράσεις των δανειστών και διατηρήσαμε τη ρύθμιση των 100 δόσεων χωρίς επί της ουσίας αλλαγές στο ισχύον καθεστώς».

Η κυβερνητική εκπρόσωπος διέψευσε δημοσιεύματα που κυκλοφορούν στον Τύπο για την πρώτη κατοικία και υπογράμμισε:

«Έχουμε καταλήξει σε μια νομοθετική ρύθμιση, η οποία καλύπτ��ι και προστατεύει επαρκέστατα τις κατηγορίες συμπολιτών μας που δεν έχουν την δυνατότητα να ανταπεξέλθουν στις δανειακές τους υποχρεώσεις. Προστατεύεται περίπου το 60% των οφειλετών στεγαστικών δανείων, τη στιγμή που οι δανειστές απαιτούσαν την προστασία μόλις του 16% ενώ η προηγούμενη κυβέρνηση είχε συμφωνήσει την συνολική κατάργηση της προστασίας. Έτσι στη νέα ρύθμιση μπορούν να υπαχθούν όσοι διαθέτουν πρώτη κατοικία αντικειμενικής αξίας από 180.000 έως και 260.000 ευρώ, ενώ όπως και προηγουμένως λαμβάνονται υπόψη οι ανάγκες αξιοπρεπούς διαβίωσης ώστε να οριστεί το πλάνο αποπληρωμής».

Παράλληλα η Ο. Γεροβασίλη τόνισε ότι «το πλάνο αυτό αποσυνδέεται από την αντικειμενική αξία του ακινήτου και παρέχεται μεγαλύτερη ελευθερία για τον ορισμό της νέας μειωμένης δόσης».

«Η απόφαση του Eurogroup για την εκταμίευση της δόσης έρχεται να προστεθεί στα καλά νέα για την πορεία της ελληνικής οικονομίας που ήρθαν από τη διαδικασία της ανακεφαλαιοποίησης των Τραπεζών» είπε και πρόσθεσε ότι σύμφωνα με τα έως τώρα στοιχεία δύο συστημικές Τράπεζες κατάφεραν να καλύψουν όλες τις κεφαλαιακές τους ανάγκες από ιδιώτες επενδυτές.

«Έπεσαν λοιπόν απολύτως έξω οι αρχικές προβλέψεις της Συμφωνίας του Ιουλίου που έκαναν λόγο για ανάγκες χρηματοδότησης από το ελληνικό δημόσιο και άρα αύξησης του δημόσιου χρέους ύψους 25 δισ. ευρώ. Η επιτυχία της διαδικασίας της ανακεφαλαιοποίησης διαψεύδει τους κινδυνολόγους και βάζει τέλος στα σενάρια για κούρεμα καταθέσεων», είπε η κυβερνητική εκπρόσωπος και κατέληξε:

«Δεν είναι εξάλλου τυχαίο ότι, για πρώτη φορά μετά από αρκετό καιρό, παρατηρείται επιστροφή καταθέσεων στις ελληνικές συστημικές Τράπεζες. Η ελληνική κυβέρνηση θα συνεχίσει να εργάζεται στην κατεύθυνση σταθεροποίησης και επανεκκίνησης της ελληνικής οικονομίας με βασική προτεραιότητα την υπεράσπιση των συμφερόντων της κοινωνικής πλειοψηφίας και η προστασία των ασθενέστερων κοινωνικών στρωμάτων».