Ένα «παρασκήνιο» αρκετών εβδομάδων βρίσκεται πίσω από το «μπάχαλο» στο οποίο κατέληξε η διαδικασία εκλογής αρχηγού στη ΝΔ, η αναβολή της οποίας προκαλεί «μαλλιοτραβήγματα» μεταξύ των υποψηφίων αρχηγών της. Σύμφωνα με πληροφορίες του star. gr, η πρώτη εύλογη σκέψη στην ηγεσία της ΝΔ αλλά και στην ΚΕΦΕ όταν δρομολογήθηκε οριστικά η διαδικασία εκλογής, ήταν να απευθυνθεί σε κορυφαία εταιρεία πληροφορικής, η οποία διοργανώνει και την καταμέτρηση αποτελεσμάτων των εθνικών εκλογών, για λογαριασμό του Υπουργείου Εσωτερικών.

Είτε γιατί η εταιρεία αρνήθηκε να μπλέξει όμως με μία εσωκομματική διαδικασία είτε λόγω υψηλού κόστους ή και για τους δύο αυτούς λόγους μαζί (σε συνδυασμό με την αβεβαιότητα για το πώς και πότε θα γίνει η καταβολή της αμοιβής από τα προβληματικά ταμεία της ΝΔ), αποφάσισε η ΚΕΦΕ να στραφεί σε πιο φθηνές λύσεις. Αυτός είναι και ο λόγος που δεν αποφασίσθηκε η συνεργασία με άλλη κορυφαία εταιρεία πληροφορικής που επίσης έχει την υποδομή για τόσο μεγάλα πρότζεκτ.

Τελικά, διενεργήθηκε μειοδοτικός διαγωνισμός ο οποίος κατακυρώθηκε, με την θετική εισήγηση για τις τεχνικές της δυνατότητες από τους υπεύθυνους μηχανοργάνωσης της ΝΔ και τον γενικό της διευθυντή Κώστα Τσιμάρα, σε εταιρεία που είχε το πλεονέκτημα της συνεργασίας ήδη με την Συγγρού, σε θέματα τεχνικής υποστήριξης και διαδικτύου.

Όπως αποδείχθηκε στην πράξη όμως το εγχείρημα ήτα�� εξαιρετικά μεγάλο σε θέματα λογισμικού και τεχνικής υποδομής (hardware), αλλά και σχετικά με οργανωτικά θέματα, για την συγκεκριμένη εταιρεία, με αποτέλεσμα το φιάσκο της Κυριακής.

Τα ερωτήματα για την ΚΕΦΕ της ΝΔ και τα οργανωτικά προβλήματα

Πρόσωπα που γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα όμως στην Συγγρού, παραδέχονται ότι υπήρξε ελάχιστη οργανωτική βοήθεια και από την ΚΕΦΕ της ΝΔ, η οποία επίσης αποδείχθηκε κατώτερη των περιστάσεων.

Το ερώτημα που προκύπτει είναι γιατί με ευθύνη της ΚΕΦΕ (αλλά και των τεσσάρων υποψηφίων επίσης που δεν επέμειναν σε αυτό απασχολημένοι ίσως με την προεκλογική τους εκστρατεία) δεν έγινε γενική δοκιμή ��ης ψηφοφορίας αρκετές ημέρες πριν και έπρεπε να φτάσει το Σάββατο το βράδυ για να αντιληφθούν ότι δεν μπορούσε να πραγματοποιηθεί η εκλογή.

Δεύτερο ερώτημα είναι γιατί έστω και τότε (το Σάββατο το βράδυ δηλαδή) δεν προχώρησε σε αναβολή της διαδικασίας η ΚΕΦΕ, υπό τον φόβο ίσως ότι θα κατηγορηθεί για «εκλογικά μαγειρέματα», αλλά και ευελπιστώντας ότι η διαβεβαίωση από την εταιρεία ότι τα προβλήματα θα λυθούν μέχρι το πρωί, θα αποδεικνυόταν αληθινή.

Ακόμα και να τα βροντήξει σκεπτόταν ο Μεϊμαράκης

Σύμφωνα με αξιόπιστες πληροφορίες, ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης όχι απλά έγινε έξω φρενών την Κυριακή το πρωί, όταν πληροφορήθηκε ότι τα προβλήματα καθιστούσαν ορι��τικά αδύνατη την διεξαγωγή της εκλογικής διαδικασίας, αλλά αρχικά σκεφτόταν ακόμα και να παραιτηθεί, τόσο από πρόεδρος όσο και από υποψήφιος για την ηγεσία της ΝΔ!

Ο λόγος δεν θα ήταν η ανάληψη της πολιτικής ευθύνης, αλλά η οργή του για όσα συνέβησαν και τις δηλώσεις των άλλων υποψηφίων, κυρίως του Απόστολου Τζιτζικώστα (για τον οποίο εξεπλάγη για το αίτημα παραίτησης Παπαμιμίκου καθώς τον θεωρεί «δεξί χέρι» του Περιφερειάρχη) και του Κυριάκου Μητσοτάκη, με τον οποίο μάλιστα φέρεται να είχε «θερμό» τηλεφωνικό επεισόδιο, με ουκ ολίγα «γαλλικά»! Την σκέψη του αυτή φέρεται να κοινοποίησε μάλιστα σε κορυφαία στελέχη του κόμματος.

Όταν πλέον αποφάσισε ότι θα δώσει κανονικά την εκλογική μάχη, δημοσιοποιήθηκε μέσω διαρροών η θέση του Β. Μεϊμαράκη για το «τι μέλλει γενέσθαι», στην οποία επισήμαινε ότι η ΚΕΦΕ πρέπει να ορίσει μέσα στις επόμενες δύο-τρεις Κυριακές νέα ημερομηνία εκλογής, με την παράλληλη υπόμνηση ότι σε όσα τμήματα έγινε για λίγες ώρες, με πρωτοβουλία της εφορευτικής επιτροπής, ψηφοφορία, ο ίδιος σημείωσε μεγάλη νίκη στα «προσωρινά αποτελέσματα», αγγίζοντας ή και ξεπερνώντας το 50%, όπως υποστηρίζουν συνεργάτες του.

Το τελευταίο στοιχείο όχι μόνο εξηγεί κατά τους υποστηρικτές του ότι δεν είχε κανένα λόγο να αναβληθεί η διαδικασία, αλλά αποτελεί και ενδεχομένως «αιχμή» ότι τα προβλήματα μπορεί να ήταν και «τρικλοποδιά», στην εκλογική του νίκη, την οποία θεωρούσε βέβαιη.

Όλα αυτά εξηγούν ίσως και την σημερινή «επιθετική» δήλωσή του, με την οποία τα έβαλε με πολλούς εντός της ΝΔ, άλλοτε με άμεσες αιχμές και άλλοτε με έμμεσες.

Του Αλέξη Διακόπουλου