​Καιρό είχαμε να διαβάσουμε συνέντευξη του πρώην υπουργού Γ. Βαρουφάκη και μάλλον κι εκείνος θα σκέφτηκε να πει κάτι τρανταχτό για να κάνει εκκωφαντικό θόρυβο και να προκαλέσει και πάλι αντιδράσεις.

Μιλώντας λοιπόν στον Guardian το… τερμάτισε λέγοντας ότι «χάσαμε την ευκαιρία να χρεοκοπήσουμε».

Για μια ακόμα φορά μάλιστα υπερασπίστηκε την στρατηγική της… «δημιουργικής ασάφειας» που ο ίδιος εμπνεύστηκε, αλλά και το έργο του ως υπουργός Οικονομικών.

«Ρίξτε μία ματιά στα γεγονότα της Ευρώπης τα τελευταία 10-15 χρόνια από την νομισματική ένωση. Το σχέδιο έχει αποτύχει θεαματικά. Οι Ευρωπαίοι είναι ένας λαός που τους διχάζει το κοινό νόμισμα. Η κρίση του ευρώ έχει κατακερματίσει την Ευρώπη στρέφοντας τους Έλληνες κατά των Γερμανών, τους Ιρλανδούς κατά των Ισπανών κ.λπ.», είπε ο πρώην τσάρος της οικονομίας και συνέχισε:

«Η γεν��κή στρατηγική ήταν σωστή. Ανέλαβα υπουργός Οικονομικών 15 μέρες πριν χρεοκοπήσουμε, αλλά οι δανειστές ενδιαφέρονταν περισσότερο να επιδείξουν τα αποτελέσματα της συντριβής μίας κυβέρνησης που τόλμησε να τους αντιταχθεί, ώστε να μπορέσουν να εκφοβίσουν άλλους όπως η Ισπανία, η Ιρλανδία και η Γαλλία. Η Ελλάδα αντιμετωπίστηκε σαν πιόνι σε μία σκακιέρα και ήταν πολύ δύσκολο. Είχαμε την ευκαιρία να χρεοκοπήσουμε και την χάσαμε. Έπρεπε να είχαμε χρεοκοπήσει. Θα είχαμε μία συμβιβαστική συμφωνία, αλλά δεν μου επετράπη να χρησιμοποιήσω αυτό το όπλο. Αλλά κάτι πρέπει να δώσεις. Δυστυχώς η λύση όπως είναι τώρα δεν είναι συμβατή με τα συμφέροντα των ευρωπαϊκών χωρών».

Εκτός από τη βόμβα που πέταξε όμως, ο κ. Βαρουφάκης αναφέρθηκε και στο προσφυγικό, παραδεχόμενος, για πρώτη φορά ίσως, ότι υπάρχει κι ένα θέμα για το οποίο δεν έχει απάντηση, καθώς όπως είπε, πρόκειται για μεγάλο αριθμό ανθρώπων.

Πάντως έσπευσε να τονίζει ότι: «αν κάποιος μου χτυπήσει την πόρτα μετά τις 3 τα ξημερώματα, φοβισμένος, πεινασμένος και έχοντας πυροβοληθεί, έχω ηθικό καθήκον σαν άνθρωπος να τον δεχτώ και να τον ταΐσω. Οτιδήποτε άλλο είναι προσβολή για τον ευρωπαϊκό πολιτισμό».