​Η Ελλάδα προχώρησε σε όλες τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις οι οποίες περιλαμβάνονταν στο πρώτο πακέτο μέτρων που είχε συμφωνήσει με τους πιστωτές της, πράγμα που ανοίγει τον δρόμο, ώστε η Αθήνα να λάβει τη δόση των 2 δισ ευρώ, καθώς και το ρευστό που χρειάζεται για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Αυτό τόνισε το Σάββατο ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, μετά την συνεδρίαση του Euroworking Group (EWG), το οποίο εξέτασε νωρίτερα την πρόοδο της ελληνικής κυβέρνησης σε σχέση με τα προαπαιτούμενα.

«Η συμφωνία ανοίγει τον δρόμο για την επίσημη έγκριση από το Συμβούλιο των Διευθυντών του ESM (Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας), τη Δευτέρα 23 Νοεμβρίου, της εκταμίευσης της υποδόσης των 2 δισ. ευρώ που συνδέεται με τα συγκεκριμένα προαπαιτούμενα», πρόσθεσε ο κ. Ντάισελμπλουμ.

Το «πράσινο φως» του EWG θα δώσει επίσης στον ESM τη δυνατότητα για εκταμίευση, κατά περίπτωση, των κεφαλαίων που είναι απαραίτητα για την ανακεφαλαιοποίηση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, τόνισε ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών.

Ο ESM έχει ήδη δεσμεύσει 10 δισ. ευρώ για τον συγκεκριμένο σκοπό, ενώ η Ευρωζώνη εκτιμά ότι τελικώς θα χρειαστούν 6 έως 9 δισ. ευρώ.

Δείτε περισσότερα για τις οικονομικές εξελίξεις και το πράσινο φως των εταίρων στην Ελλάδα στο ΒΙΝΤΕΟ του STAR