Ένα… λάθος copy paste ήταν αρκετό για να δημιουργήσει κλίμα παρεξήγησης ανάμεσα στην Αθήνα και τη Λευκωσία, μετά την επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στην Τουρκία.

Όλα ξεκίνησαν, όταν ο Έλληνας πρωθυπουργός κατά την επίσκεψή του στην Τουρκία, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου της τουρκικής Haberturk για το άνοιγμα «παγωμένων» κεφαλαίων στις διαπραγματεύσεις Τουρκίας-ΕΕ είπε: «Είμαστε θετικοί στην έναρξη των διαδικασιών, για τα κεφάλαια 23 και 24 (για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας στην Ε.Ε.)», αλλά «δεν θέλουμε τα κεφάλαια αυτά να κλείσουν εύκολα ή στο πόδι, αλλά πρέπει να συζητηθούν και να εκπληρωθούν οι όροι και οι προϋποθέσεις». Ο κ.Τσίπρας τάχθηκε στο πλευρό της Τουρκίας όσον αφορά την ενταξιακή πορεία της, καθώς όπως είπε και οι δυο χώρες έχουν να κερδίσουν από αυτή την πορεία, προσθέτοντας ότι πρέπει να γίνουν αμοιβαία βήματα.

Οι δηλώσεις αυτές του πρωθυπουργού ελήφθησαν από κύκλους στη Λευκωσία - σύμφωνα με κυπριακά ΜΜΕ - ως «άδειασμα» της κυπριακής κυβέρνησης. Η απουσία ωστόσο των επίμαχων δηλώσεων για το άνοιγμα των κεφαλαίων 23 και 24 και για τα αμοιβαία βήματα από το επίσημο απομαγνητοφωνημένο κείμενο, που διανεμήθηκε από το Μαξίμου έκανε μάλιστα ακόμη πιο βαρύ το κλίμα ανάμεσα σε Αθήνα και Λευκωσία, σύμφωνα με πληροφορίες.

Το Γραφείο Τύπου και Επικοινωνίας της πρεσβείας της Ελλάδας στην Άγκυρα, σε μια προσπάθεια να αντιστρέψει το κλίμα και να αποκαταστήσει τα "κακώς κείμενα", ανέλαβε πλήρως την ευθύνη για το συμβάν, επικαλούμενο «εκ παραδρομής παράλειψη» από το τελικό απομαγνητοφωνημένο κείμενο της κοινής συνέντευξης Τύπου των κ.κ. Αλέξη Τσίπρα και Αχμέτ Νταβούτογλου.

«Το γεγονός ότι η απάντηση δεν συμπεριλήφθηκε στο τελικό κείμενο, αν και είχε απομαγνητοφωνηθεί, οφείλεται καθαρά σε... τεχνικούς λόγους κατά τη διαδικασία αντιγραφής-επικόλλησης (copy paste) των επιμέρους απομαγνητοφωνημένων κειμένων από διαφορετικούς συντάκτες που τα επεξεργάζονταν παράλληλα για ο��κονομία χρόνου, με στόχο την έγκαιρη διανομή της απομαγνητοφωνημένης συνέντευξης. Αυτό φυσικά δεν μειώνει στο ελάχιστο την δική μας ευθύνη για το συμβάν που την αναλαμβάνουμε ακέραια» τονιζόταν στην ανακοίνωση.

Γελοιότητες αναφέρουν πηγές του Μαξίμου

Tην ίδια ώρα, κυβερνητικές πηγές στην Αθήνα έκαναν λόγο για "γελοιότητες". Όπως χαρακτηριστικά ανέφεραν οι ίδιες πηγές, «αγγίζει τα όρια της γελοιότητας ο ισχυρισμός ότι επιδιώκεται εκ των υστέρων παραποίηση των δηλώσεων του πρωθυπουργού, ισχυρισμός που προσπαθεί να εκμεταλλευτεί ένα τεχνικό λάθος στην απομαγνητοφώνηση, που έγινε από την ελληνική πρεσβεία στην Άγκυρα». Συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα έσπευσαν ��α εξηγήσουν ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός εξέφρασε την εθνική γραμμή, η οποία χαράσσεται σε διαρκή συνεργασία με την κυπριακή κυβέρνηση και παρέθεσαν αυτολεξεί τις δηλώσεις του.

«Η Ελλάδα είναι αρωγός στην ενταξιακή διαδικασία στην ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας. Πιστεύουμε ότι τόσο η Ελλάδα όσο και η Τουρκία έχουν να κερδίσουν από αυτήν την πορεία, στο βαθμό όμως που γίνουν τα απαραίτητα βήματα και εκπληρωθούν οι όροι. Με αυτήν την έννοια, θέλω να σας πω ότι εμείς είμαστε θετικοί στην έναρξη των διαδικασιών, στην έναρξη των κεφαλαίων. Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι θέλουμε τα κεφάλαια αυτά να κλείσουν εύκολα ή στο πόδι. Τα κεφάλαια πρέπει να ανοίξουν όχι για να κλείσουν άμεσα, αλλά για να συζητηθούν οι όροι, να εκπληρωθούν οι όρ��ι και να μπορέσουν, οι απαραίτητες προδιαγραφές και προϋποθέσεις να πληρωθούν, προκειμένου να έχουμε το αμοιβαίο όφελος από την ένταξη της γείτονος χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Σε ό,τι αφορά την Κύπρο. Η Κύπρος, όπως γνωρίζετε, είναι χώρα-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχει και αυτή ρόλο σημαντικό στις αποφάσεις που, από κοινού, παίρνουν οι 28 εταίροι και φαντάζομαι ότι αυτές οι θέσεις, οι θέσεις της Κύπρου θα συζητηθούν και στο πλαίσιο της επόμενης συνάντησης Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκίας. Φαντάζομαι ότι όπου υπάρχει βούληση, υπάρχει και τρόπος. Όπου υπάρχει βούληση να γίνουν βήματα, αμοιβαία από όλες τις πλευρές, βρίσκεται και ο τρόπος ώστε τα βήματα αυτά να είναι αποτελεσματικά», είχε δηλώσει στην Τουρκία ο κ.Τσίπρας.