Την εκτίμηση ότι -με όσα προβλέπονται στο νομοσχέδιο- αλλάζουν όλα όσα ξέραμε για την πρώτη κατοικία και κυρίως η γενικευμένη προστασία εξέφρασε η Κάτια Μακρή στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του STAR με τη Μάρα Ζαχαρέα.

Όπως τόνισε, το εισοδηματικό όριο έχει μπει στις 8.000 ευρώ ετησίως (μεικτό εισόδημα) για τον άγαμο, «δηλαδή 580 ευρώ το μήνα».

«Οτιδήποτε πάνω από αυτό παύει να προστατεύεται και όλη η μεσαία τάξη πρέπει να πάει στην τράπεζα για να κάνει ρύθμιση δανείου με τους όρους, όμως, που θα επιλέξει η τράπεζα. Και εδώ είναι το κλειδί: η τράπεζα θα αποφασίσει πόσα μπορούμε να δίνουμε, αν έχουμε ένα σπίτι του παππού στο χωριό και άρα δεν δικαιούμαστε να μπούμε στη ρύθμιση, κλπ.» επεσήμανε η κα Μακρή.

Σύμφωνα με την ίδια, υπάρχουν άλλες 2 «σοκαριστικές» διατάξεις στο νομοσχέδιο: «Η μία είναι για τις εξώσεις: η κυβέρνηση παλινωδεί εδώ και μήνες για το θέμα και τώρα κάνει κάτι πρωτοφανές. Λέει ότι ο ιδιοκτήτης για να μην πληρώσει για τα ανείσπρακτα ενοίκια, πρέπει να κάνει αγωγή έξωσης στον ενοικιαστή. Δηλαδή ακόμη κι αν υπήρχε κάποιος που είχε κατανόηση για τη δυσκολία ενός ενοικιαστή μέσα στην κρίση, τώρα τον ωθεί το κράτος να του κάνει έξωση για να μην πληρώσει τα ενοίκια. Το άλλο είναι το κρασί: μετά τη μπύρα της μικρής ελληνικής ζυθοποιίας, η κυβέρνηση προτείνει να φορολογηθεί το κρασί. Οι οινοποιοί λένε ότι θα είναι 1,20 ευρώ στο μπουκάλι η επιβάρυνση. Δηλαδή ακόμη και το κρασί που κάνει 2 ευρώ, θα πάει τώρα στα 3,20 ευρώ».

«Αν γίνεται μια δημιουργική προσπάθεια μέσα στην κρίση, αυτή γίνεται σε μικρά οινοποιεία, μικρές ζυθοποιίες κλπ. Είναι να αναρωτιέται κανείς... Μα, βάζουμε τα χέρια μας και βγάζουμε τα μάτια μας σε αυτή τη χώρα;» κατέληξε η κα Μακρή.