​Την απόσυρση του άρθρου για τον φόρο στο κρασί ζήτησε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Μπγιάλας, προτείνοντας να μπει «χαράτσι» σε πιο βαριά ποτά!

«Είναι μικρή η επιβάρυνση, αλλά για ψυχολογικούς λόγους να το αποσύρουμε και να βάλουμε την ίδια επιβάρυνση στο ουίσκι, στη βότκα, το τζιν», είπε χαρακτηριστικά.

ΝΔ: Θα καταψηφίσουμε την διάταξη για το κρασί

Η απόφαση της κυβέρνησης να βάλει φόρο στον οίνο, προκάλεσε την αντίδραση της Νέ��ς Δημοκρατίας, η οποία ξεκαθάρισε ότι θα καταψηφίσει τη σχετική διάταξη του πολυνομοσχεδίου.

Όπως είπε ο τομεάρχης Τουρισμού της Ν.Δ. Μάνος Κόνσολας, η επιβολή ΕΦΚ 0,4 ευρώ ανά λίτρο κρασί, διαλύει τον κλάδο της ελληνικής οινοποιίας και θα έχει αρνητικές συνέπειες στην τουριστική αγορά, που αποτελούσε μια καταναλωτική βάση για το ελληνικό κρασί. Σύμφωνα με τον κ.Κόνσολα, καμία άλλη οινοπαραγωγός χώρα της Ευρώπης δεν έχει επιβάλλει ειδικό φόρο στο κρασί.

Ο βουλευτής της Ν.Δ. τόνισε ότι η εξέλιξη αυτή «ενισχύει τα προϊόντα εισαγωγής, και οδηγεί σε αδιέξοδο 700 οινοποιεία που απασχολούν πάνω από 20.000 εργαζόμενους, προσφέρουν εισόδημα σε 200.000 αμπελουργούς και σημαντικά φορολογικά έσοδα, αφού ο ΦΠΑ στο κρασί έχει ενταχθεί στον υψηλότερο συντελεστή του 23%».

«Αν ήθελε η κυβέρνηση να αναζητήσει τα έσοδα που της λείπουν θα μπορούσε να τα αναζητήσει με την επιβολή ειδικού φόρου στα εισαγόμενα ποτά και τσιγάρα, αλλά και με τη συγχώνευση ή την κατάργηση οργανισμών του δημοσίου», κατέληξε.

ΠΑΣΟΚ: Η κυβέρνηση δείχνει απέχθεια σε ό,τι είναι παραγωγικό

Με τον φόρο στο κρασί «μέθυσε» και η Χαριλάου Τρικούπη, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι δείχνει απέχθεια σε ό,τι είναι παραγωγικό και μπορεί να παράξει πλούτο.

Το ΠΑΣΟΚ χαρακτηρίζει την συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ ως "ολετήρα" για την αγροτική οικονομία, υπενθυμίζοντας ότι επί ημερών του, ο αμπελοοινικός τομέας, με στοχευμένες πολιτικές, εκσυγχρονίστηκε και κατέστη ανταγωνιστικός διεθνώς.

«Σήμερα στην χώρα λειτουργούν 700 μικρές και μεγάλες οινοποιητικές μονάδες, οι όποιες συνεργάζονται με 200.000 αμπελουργούς και απασχολούν περισσότερους από 20.000 εργαζόμενους» επισημαίνει το ΠΑΣΟΚ και καταγγέλλει ότι ο νέος φόρος θίγει όλους τους παραπάνω.

Σκληρή κριτική στην κυβέρνηση για τον φόρο στο κρασί άσκησε και το ΠΟΤΑΜΙ, ενώ οι Ανεξάρτητοι Έλληνες εκ��ράζουν επιφυλάξεις για την ψήφιση του.

Μπουτάρης: Η φορολόγηση «τσακίζει» το κρασί

Αντίθετος στην επιβολή ειδικού φόρου κατανάλωσης στο κρασί, εμφανίστηκε και ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, υποστηρίζοντας χαρακτηριστικά πως κάτι τέτοιο «τσακίζει την οικονομία και ιδιαίτερα τσακίζει το κρασί».

Μιλώντας ως οινοπαραγωγός, ο κ.Μπουτάρης ξεκαθάρισε ότι «είμαι κάθετα αντίθετος σε οποιαδήποτε ιδέα επιβολής φόρου στο κρασί. Είναι σαν πρόστιμο στην κατανάλωση», επισημαίνοντας ότι ένας τέτοιος φόρος επηρεάζει χιλιάδες οικογένειες αμπελουργών.

«Οποιαδήποτε επιβολή φόρου είτε στο κρασί, είτε στο τσίπουρο, θα ��νεβάσει την παραοικονομία», εκτίμησε ο κ.Μπουτάρης.

Δείτε στο ΒΙΝΤΕΟ του Star τις αντιδράσεις των οινοπαραγωγών