Ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας, Δημήτρης Βίτσας αναφέρθηκε στην συμφωνία Αθήνας-Θεσμών, χαρακτηρίζοντας ως «θετικό» το γεγονός ότι επετεύχθη προστασία για το 60% των δανειοληπτών στεγαστικών ''κόκκινων δανείων'', αφού, όπως είπε, αφορά το σύνολο των φτωχών νοικοκυριών και είναι πλέον πραγματικότητα το σύνθημα «κανένα σπίτι σε χέρια τραπεζίτη».

«Τη βίλα με τις πισίνες κ.λπ. αυτού που έχει μάλιστα να πληρώσει και δεν πληρώνει, δεν έχω καμιά όρεξη να την προστατεύσω», είπε με νόημα ο κ.Βίτσας, διευκρινίζον��ας ότι συμφωνεί «απόλυτα» με το σύνθημα - υπό αυτές τις προϋποθέσεις.
Ο κ.Βίτσας τόνισε επίσης πως θεωρεί "θετικό" το γεγονός ότι το 25% των οφειλετών απολαμβάνει «απόλυτη προστασία» και άλλο ένα 35% έχει «πολύ μεγάλη προστασία» αφού, όπως είπε, το 85% της αξίας των ακινήτων και των στεγαστικών δανείων δεν υπερβαίνει τις 200.000 - 250.000 ευρώ.
«Πότε άλλοτε δημιουργήθηκε "κουμπαράς" 100 εκατομμυρίων, ώστε το κράτος να πληρώνει δόσεις ιδιωτών, πολιτών, φτωχών που δεν έχουν να πληρώσουν;», αναρωτήθηκε ο αναπληρωτής υπουργός, υπογραμμίζοντας πως «ο λαός βλέπει και αναγνωρίζει» τις προσπάθειες της κυβέρνησης.
Απαντώντας στο ερώτημα για ενδεχόμενη συμμετοχή της Ελλάδας σε στρατιωτικές επεμβάσεις κατά του Ισλαμικού Κράτους, ο κ.Βίτσας επανέλαβε ότι μια τέτοια εξέλιξη αποκλείεται, εξηγώντας πως η ελληνική αλληλεγγύη προς την Γαλλία θα εστιάσει στην ειρηνική και την διπλωματική επίλυση των ζητημάτων στη Συρία.
Αναφερόμενος στην επίσκε��η Τσίπρα στην Τουρκία, ο κ.Βίτσας τόνισε επίσης την αναγκαιότητα συνεννόησης Αθήνας-Άγκυρας, καταπολέμησης της λαθρεμπορίας ανθρώπων και δημιουργίας ασφαλών δρόμων από την Τουρκία προς τη Δύση.
«��ια παράδειγμα, τα κέντρα ταυτοποίησης θα μπορούσαν να είναι στα παράλια της Τουρκίας και η μετεγκατάσταση -κάποιοι βέβαια θα έπρεπε να περάσουν από την Ελλάδα και από άλλες χώρες-, θα μπορούσε να γίνει με έναν τρόπο στις χώρες, όπου με "αναγκαστικό" τρόπο πρέπει να καθοριστεί ένα ποσοστό ή ένας αριθμός μετεγκατάστασης. Εδώ πρέπει να απομακρυνθούν και οι φοβικές πολιτικές που ακολουθούνται σε μια σειρά χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης» εξήγησε ο ίδιος.