Σημείωμα με το οποίο περιγράφει «την πραγματικότητα για τα κόκκινα δάνεια» έδωσε το Μαξίμου.

«Οι δανειστές πίεζαν εξ αρχής για κατάργηση της αναστολής πλειστηριασμών καθώς και για κατάργηση κάθε προστασίας στην πρώτη κατοικία» τονίζει το Μαξίμου, σημειώνοντας ότι υπήρχε άμεσος κίνδυνος να χαθούν μαζικά πρώτες κατοικίες από αδύναμα και μεσαία στρώματα που δεν μπορούσαν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.

Όπως αναφέρεται στο σημείωμα, όσοι έχουν ενταχθεί στον νόμο Κατσέλη, εξακολουθούν να προστατεύονται από τις σχετικές διατάξεις.

Όσον αφορά τα κόκκινα στεγαστικά δάνεια που δεν έχουν ενταχθεί στον συγκεκριμένο νόμο, το Μαξίμου αναφέρει πως είναι περίπου 230.000 και πως εξ αυτών το 25% εξ αυτών (περίπου 58.000) προστατεύονται πλήρως εφόσον:

• Η αντικειμενική αξία της κατοικίας είναι έως 170.000 ευρώ

• το εισόδημα του δανειολήπτη βρίσκεται στο όριο της αξιοπρεπούς διαβίωσης: Για μια οικογένεια με δύο παιδιά, το όριο αυτό είναι μηνιαίο δηλωθέν εισόδημα 1.720 ευρώ, πριν από την καταβολή φόρων

Την ίδια ώρα, επισημαίνει πως άλλο ένα 35% (περίπου 81.000 δάνεια) προστατεύονται εφόσον:

• Η αντικειμενική αξία της κατοικίας είναι έως 240.000 ευρώ.

• το εισόδημα του δανειολήπτη βρίσκεται έως και 70% υψηλότερα από το όριο της αξιοπρεπούς διαβίωσης: Για μια οικογένεια με δύο παιδιά, το όριο αυτό είναι μηνιαίο δηλωθέν εισόδημα 3.000 ευρώ, πριν από την καταβολή φόρων.

• Δεν προκύπτει, με αντικειμενικό τρόπο, κακόβουλη αθέτηση των δανειακών υποχρεώσεων.

«Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι στην δεύτερη κατηγορία, ο διακανονισμός μεταξύ τράπεζας και δανειολήπτη, θα γίνεται με βάση την τρέχουσα εμπορική αξία του ακινήτου και όχι εκείνη που ίσχυε κατά την περίοδο κτήσης του. Αυτό είναι μιας μορφής "κούρεμα" του δανείου» προσθέτει το Μαξίμου και συνεχίζει με επίθεση στη ΝΔ.

«Όσον καιρό η διαπραγμάτευση ήταν ανοιχτή δεν υπήρξε από την πλευρά της ΝΔ καμία παρέμβαση προς οποιαδήποτε κατεύθυνση για την προστασία της λαϊκής κατοικίας. Η μόνη παρέμβαση που έχει υπάρξει από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας είναι η κατά καιρούς πίεση προς την κυβέρνηση “να αποδεχτεί τις προτάσεις των θεσμών και να κλείσει γρήγορα συμφωνία μαζί τους”. Με την ανακοίνωση του αποτελέσματος της διαπραγμάτευσης, (για την οποία η κυβέρνηση χρησιμοποίησε εντατικά όλες τις δυνατότητες που διέθετε) η Νέα Δημοκρατία έσπευσε να δημαγωγήσει, μιλώντας για “χιλιάδες σπίτια που βγαίνουν στο σφυρί”. Είναι προφανές ότι η ΝΔ, καθώς και διάφορα άλλα πολιτικά και επικοινωνιακά κέντρα, επένδυσαν για μια φορά ακόμα στην αποτυχία της διαπραγμάτευσης, προκειμένου να κερδίσουν από μια ενδεχόμενη φθορά της κυβέρνηση» καταλήγει το σημείωμα.