«Να δούμε το Πολυτεχνείο απαλλαγμένο από τον “μύθο” του τον οποίο εκμεταλλεύτηκαν κατά καιρούς κόμματα, παρατάξεις και δημόσια πρόσωπα είτε για να τον εξαργυρώσουν είτε για να τον αποδομήσουν» ανέφερε ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης στην ειδική συνεδρίαση της Βουλής για την επέτειο της 17ης Νοεμβρίου, σε μία μάλλον τολμηρή - για πολιτικό της Αριστεράς – προσέγγιση.
Ο κ. Φίλης ζήτησε συγκεκριμένα να «δούμε επιτέλους το Πολυτεχνείο απαλλαγμένο από τον "μύθο" του. "Μύθο" στον οποίον επένδυσαν πολλοί, πολλά. "Μύθο" που εκμεταλλεύτηκαν κατά καιρούς ��όμματα, παρατάξεις και δημόσια πρόσωπα, άλλοι για να τον ιδιοποιηθούν, είτε να τον εξαργυρώσουν, και άλλοι για να τον αποδημήσουν. Και να δούμε επιτέλους το Πολυτεχνείο μέσα στην απλότητα του μεγαλείου του αγώνα του, μέσα στην καθαρότητα και την ανιδιοτέλεια των προθέσεων, να το δούμε μέσα από το, απραγματοποίητο ως τις μέρες μας, όραμα των αγωνιστών του».
Χαρακτήρισε επίσης το Πολυτεχνείο «σύμβολο ενότητας κι ένα σύμβολο αντίστασης της νεότητας», και πρόσθεσε: «Νεότητας που αψηφά κάθε δυσκολία, κάθε αδυσώπητη εξουσία σε όλους τους χώρους της κοινωνικής και πολιτικής ζωής προκειμένου να δώσει σάρκα και οστά στο όραμά της για ένα διαφορετικό επιτέλους κόσμο, για μια κοινωνία δικαιοσύνης, ελευθερίας και αδελφοσύνης που θα μοιράζονται ισότιμα γυναίκες και άντρες, πολίτες του κόσμου χωρίς διακρίσεις. Γιατί το Πολυτεχνείο είναι βαθειά πολιτικό και απειλητικά ανατρεπτικό. Γι' αυτό το μίσησαν και το καταδίωξαν οι εχθροί της δημοκρατίας. Αλλά και από την άλλη όχθη, γι' αυτό επιχείρησαν να το φέρουν στα μέτρα τους οι μετέπειτα εξουσίες του καταρρεύσαντος παλαιοκομματισμού»,
Ο υπουργός Παιδείας αναφέρθηκε και στα πρόσφατα τρομοκρατικά χτυπήματα στη Γαλλία, για τους δράστες των οποίων επισήμανε:
«Μέσα από τις κοινωνίες της αναπτυγμένης Δύσης ξεπετιούνται ως ασύμμετρη απειλή πρόσωπα από τις γενιές των απόκληρων και στερημένο μεταναστών δεύτερης και τρίτης γενιάς, που μεγάλωσαν στα γκέτο της καταναλωτικής κοινωνίας, που ένιωσαν την εθνικιστική βία, τον εξουσιασμό των κυρίαρχων ομάδων, και τώρα αναζητούν νόημα ζωής σε ολοκληρωτικές ιδεολογίες και σε πρακτικές ανείπωτης βίας, που απαντούν στον ρατσισμό των ενταγμένων, τον ιμπεριαλισμό των ισχυρών, καθώς και την ανάδυση του νεοφασισμού».