Σε νέα παρέμβαση προς τον πρωθυπουργό προχώρησε ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Ευάγγελος Μεϊμαράκης, από την Αλεξανδρούπολη, σχετικά με την επίσκεψη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στην Άγκυρα.
«Όσο αφορά στα εθνικά ζητήματα και την επίσκεψη του Πρωθυπουργού στην Τουρκία σήμερα, θέλω να τονίσω, ότι για τα εθνικά θέματα δεν μπορεί να γίνουν εκπτώσεις μέσα στα προβλήματα της κρίσης. Αναγνωρίζουμε ότι υπάρχει οικονομική κρίση, υπάρχει κρίση αξιών. Αλλά για τα εθνικά ζητήματα, είναι γεγονός ότι υπάρχουν κατακόκκινες γραμμές, από τις οποίες δεν μπορούμε να κάνουμε πίσω» τόνισε.
Ο κ. Μεϊμαράκης επισήμανε ότι «εάν η οικονομία ανακάμψει ο μισθός και η σύνταξη μπορούν να ξανα αυξηθούν. Τα εθνικά θέματα άμα στραβώσουν- το έχει αποδείξει η ιστορία- είναι δύσκολο να τα ξαναλύσουμε».
«Γι’ αυτό θα πρότεινα με ψυχραιμία και σύνεση, ο Πρωθυπουργός να θέσει τα συγκεκριμένα ζητήματα που πρέπει στην Τουρκία. Να προσπαθήσουμε από κοινού να αλλάξουμε την Ευρωπαϊκή πολιτική, ώστε τα hot spots να γίνουν και οι πρόσφυγες να ταυτοποιούνται στην Τουρκία. Και να σταματήσει το δουλεμπόριο που γίνεται αυτή τη στιγμή. Να σταματήσουν και οι πνιγμοί των αθώων και απελπισμένων ανθρώπων» πρόσθεσε ο πρόεδρος της ΝΔ.
Για τον ρόλο της Τουρκίας στο προσφυγικό, ανέφερε επίσης:
«Πιστεύω ότι η ταυτοποίηση στην Τουρκία μπορεί και πρέπει να αποτελέσει έναν ακρογωνιαίο λίθο της Ευρωπαϊκής πολιτικής, με την υποδομή και τα χρήματα που απαιτούνται να έχει η Τουρκία για να βοηθηθεί στην προσπάθεια αυτή».
Ο κ. Μεϊμαράκης κατέληξε στη δήλωσή του: «Επιμένω και στην άποψη ότι πρέπει και ο ΟΗΕ να ενημερωθεί γιατί η συντριπτική πλειοψηφία είναι πρόσφυγες πολέμου. Οπότε πρέπει να συνεννοηθούμε στο πλαίσιο και του ΟΗΕ για την αντιμετώπιση του ζητήματος. Και να μπορέσουμε να έχουμε μια καλή και ειρηνική συναδέλφωση και συμβίωση με γείτονες οι οποίοι, πολλές φορές, είναι δύστροποι και προκαλούν χωρίς να καταλαβαίνουν ότι αυτό δεν βοηθά την ειρηνική συμβίωση που η Ελλάδα τουλάχιστον επιθυμεί να έχουμε».