​Συνέντευξη τύπου για τη συμφωνία Αθήνας – Θεσμών έδωσαν το μεσημέρι της Τρίτης, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης.

Όπως δήλωσαν οι δύο υπουργοί, που είχαν πρωταγωνιστικό ρόλο στις διαπραγματεύσεις με τους εκπροσώπους των δανειστών, η συμφωνία διασφαλίζει προστασία μεγαλύτερη για τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα, σε σχέση με όλες τις προηγούμενες ρυθμίσεις του παρελθόντος.

«Η συμφωνία καλύπτει τα 48 προαπαιτούμενα, αλλά και ορισμένα θέματα χρηματοπιστωτικού τομέα, που ήρθαν μπροστά στο πλαίσιο της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών» δήλωσε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.

«Βρήκαμε λύση και για το ΦΠΑ, αν και υπάρχουν κάποιες τεχνικές δυσκολίες» πρόσθεσε ο υπουργός, χαρακτηρίζοντας «δύσκολη» την διαπραγμάτευση.

Ο κ.Τσακαλώτος αποκάλυψε πως αν και η αρχική θέση των δανειστών ήταν να καλυφθεί μόλις το 16% των δανειοληπτών -μια θέση που όπως είπε την υποστήριξαν πολύ έντονα-τελικά η συμφωνία έκλεισε με πρόνοιες, που θα προστατεύουν το 60% των δανειοληπτών.

Από το ποσοστό αυτό, το 25%, δηλαδή οι πλέον αδύναμοι δανειολήπτες, θα απολαμβάνουν προστασίας μεγαλύτερης του νόμου Κατσέλη, ενώ το υπόλοιπο 35% θα απολαμβάνει προστασία αντίστοιχη με εκείνη, που παρείχαν οι διατάξεις του νόμου Κατσέλη.

Με τη νέα συμφωνία, ο διακανονισμός αυτός θα γίνεται με βάση τη σημερινή αγοραία τιμή του ακινήτου και με βάση τα τρέχοντα εισοδήματα του δανειολήπτη και έτσι θα καθορίζεται η δόση.

«Αν με το εισόδημα του ο δανειολήπτης, δεν μπορεί να εξυπηρετήσει την τρέχουσα εμπορική αξία του ακινήτου, τότε ο κώδικας δεοντολογίας των τραπεζών θα "αποφασίζει" πως θα γίνει αναδιάρθρωση του δανείου» διευκρ��νισε ο κ.Σταθάκης, διαβεβαιώνοντας πως οι ευαίσθητες ομάδες και τα αδύναμα νοικοκυριά θα πληρώνουν μόνο 5-10% του εισοδήματος τους.

«Είναι επιτυχία το ότι διατηρούμε το ποσοστό απόλυτης υψηλής προστασίας στο 60% των δανειοληπτών. Η συμφωνία έχει στοιχεία συμβιβασμού αλλά παρέχει απόλυτη προστασία για το 25% των δανειοληπτών», πρόσθεσε ο ίδιος.

Ο κ. Τσακαλώτος επεσήμανε ότι η νέα συμφωνία θα έχει ισχύ 3 ετών αλλά ξεκαθάρισε ότι «6 μήνες πριν συμπληρωθούν τα 3 χρόνια θα γίνει μια ανάλυση σχετικά με το αν πήγε καλά, αν χρειάζεται να συνεχιστεί καθώς και το ποια πολιτική θα πρέπει να ακολουθηθεί στο μέλλον».

Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος δήλωσε ότι υπάρχουν τρεις δικλείδες ασφαλείας:

-Πρώτον, αν για παράδειγμα η αντικ��μενική αξία του σπιτιού ήταν 100.000 ευρώ και η τρέχουσα αξία του είναι σήμερα 60.000 ευρώ, θα υπολογιστεί το νοίκι που αντιστοιχεί στα 60.000 ευρώ και έτσι θα προσδιοριστεί η νέα δόση του δανείου.

-Δεύτερον, ο κώδικας δεοντολογίας θα ενισχυθεί για να ξεχωρίζουν οι τράπεζες τους «καλούς» από τους «κακούς» δανειολήπτες. Όπως τόνισε ο κ.Τσακαλώτος, «η ανησυχία των δανειστών είναι να μπαίνουν στις ρυθμίσεις, οι άνθρωποι που το έχουν πραγματικά ανάγκη».

-Τρίτον, η οικονομική ανάλυση των δανείων. Όπως είπε ο κ.Τσακαλώτος, οι τράπεζες δεν έχουν συμφέρον να προχωρήσουν σε πλειστηριασμούς, αφού τα περισσότερα είναι δάνεια στεγαστικά. Δεν θέλουν να έχουν στα χέρια τους σπίτια και να τα συντηρ��ύν.

Τέλος ο κ.Τσακαλώτος αναφερόμενος στο νόμο Κατσέλη, αναγνώρισε ότι ήταν "καλός", αλλά όπως τόνισε, δεν αντιμετώπισε το πρόβλημα των κόκκινων δανείων.

«Πρέπει να γίνει η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, αλλά θα πρέπει να υπάρχει η δυνατότητα επέκτασης στις τράπεζες, να μπορούν δηλαδή να δίνουν νέα δάνεια» κατέληξε.

ΒΙΝΤΕΟ ΕΡΤ1