Για όλο το παρασκήνιο γύρω από τις καταγγελίες του, για τον Αλέξη Τσίπρα, για τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά και για την απειλή των τζιχαντιστών μίλησε ο Γιάννης Πανούσης στην εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου «Στον Ενικό» στο STAR, στην πρώτη του συνέντευξη μετά το ξέσπασμα της -λεγόμενης- «υπόθεσης Πανούση».
«Υπήρχαν υποψίες ότι κάποιοι από αυτούς που έρχονταν ήταν τζιχαντιστές»
Ο πρώην υπουργός Προστασίας του Πολίτη ξεκίνησε αναφερόμενος στο «φλέγον» θέμα των τζιχαντιστών και του Ισλαμικού Κράτους.
Ο κ. Πανούσης επεσήμανε ότι είχε ενημέρωση από τον επικεφαλής της ΕΥΠ Γιάννη Ρουμπάτη πως το προσφυγικό κύμα μεταφέρει και τζιχαντιστές και μάλιστα τόνισε πως πολλοί εκ των τζιχαντιστών είναι Ευρωπαίοι πολίτες και έρχονται… σαν κύριοι!
«Πολλοί τζιχαντιστές είναι Ευρωπαίοι πολίτες. Υπήρχε και το παράδειγμα επί θητείας μου, κάποιοι για τους οποίους υπήρχαν υποψίες ότι μπορεί να είναι τζιχαντιστές αλλά ήταν Αυστριακοί, Γάλλοι, κλπ… Αυτό το πράγμα δεν είναι εύκολο. Να τον απομακρύνεις, δηλαδή, με υποψίες και ειδικά όταν είναι Ευρωπαίος πολίτης. Δεν μιλάμε για θύλακες, μιλάμε για άτομα. Έμπαιναν κανονικά στην Ελλάδα, σαν να ταξιδεύουν σε μια χώρα της Ευρώπης» είπε ο κ. Πανούσης, ο οποίος εκτίμησε ότι με τα τελευταία γεγονότα στη Γαλλία «γεννιέται η αντιπαγκοσμιοποίηση».
Ο ίδιος, υπογράμμισε ότι «κάθε σοβαρή χώρα πρέπει να φυλάει τα σύνορά της» και είπε με αιχμές πως «δεν είναι σοβαρό ένα κράτος δικαίου να λέει “δεν ξέρω πόσοι μπήκανε και πόσοι βγήκανε”». Παράλληλα, προειδοποίησε ότι η Ελλάδα θα έχει σημαντικό πρόβλημα αν τα όμορα κράτη υψώσουν φράχτες καθώς «θα μείνουν εδώ όλοι οι πρόσφυγες».
Σύμφωνα με τον κ. Πανούση, η λύση στο προσφυγικό απαιτεί «μεγάλο φιλτράρισμα, διεθνή συνεργασία, καλύτερη ταυτοποίηση και μεγάλες αστυνομικές δυνάμεις στα νησιά».
«Δεν έκανα καταγγελία, ούτε διαρροή εγγράφου. Αναφορά έκανα»
Αναφερόμενος στο θέμα των καταγγελιών του που προκάλεσαν σάλο, ο κ. Πανούσης ξεκαθάρισε πως ο ίδιος δεν έκανε καταγγελία ή μήνυση αλλά «αναφορά». Παράλληλα, είπε ότι δεν έχει κάνει καμία διαρροή εγγράφου και πως όλα είναι μέσα στο φάκελο της εισαγγελίας και προέρχονται από έμπιστες πηγές.
«Είχα ενημερώσει τον πρωθυπουργό»
Ο κ. Πανούσης εξήγησε ότι όταν ενημερώθηκε (επί υπουργίας του στο Προστασίας του Πολίτη) από τον επικεφαλής της ΕΥΠ για απειλές εναντίον του, ενημέρωσε τον πρωθυπουργό μέσω του κ. Ρουμπάτη.
«Μου είπε ο κ. Ρουμπάτης ότι ο πρωθυπουργός τα είδε και προβληματίστηκε» είπε ο κ. Πανούσης και πρόσθεσε ότι ο ίδιος ενημέρωσε τον υπουργό Δικαιοσύνης: «Πήγα στον κ. Παρασκευόπουλο, που είναι ο μόνος αρμόδιος για να διατάξει έρευνα στις φυλακές. Κάλεσε και τον συνεργάτη του, τον κ. Λάμπρου. Του είπα “έχετε επαφή με αυτούς, θέλω μία απάντηση”. Αλλά δεν πήρα απάντηση και τα πράγματα έμειναν εκεί» είπε ο πρώην υπουργός Προστασίας του Πολίτη, λέγοντας ότι έφθασε στο σημείο να επικοινωνήσει και με τους δικηγόρους του Ρωμανού και των Πυρήνων της Φωτιάς για να μάθει ποιος και γιατί τον στοχοποιεί.
Καρφιά για Παρασκευόπουλο
Ο κ. Πανούσης άφησε έντονες αιχμές εναντίον του υπουργού Δικαιοσύνης.
Όπως τόνισε, είχε γραφτεί σε διάφορα μέσα ότι «οι αστυνομικοί του Πανούση μπήκαν στα κελιά των Πυρήνων και έκαναν έρευνες». «Πήρα τον κ. Παρασκευόπουλο και του είπα “μπήκα εγώ;” και του ζήτησα να το διαψεύσει. Δεν το έκανε, μου είπε πως “το Μαξίμου θέλει χαμηλούς τόνους» σχολίασε ο πρώην υπουργός Προστασίας του Πολίτη.
Γιατί δεν πήγε νωρίτερα στη Δικαιοσύνη - «Είχα παραιτηθεί τρεις φορές στον Τσίπρα»
Απαντώντας στο γιατί δεν έκανε νωρίτερα τις καταγγελίες, ο κ. Πανούσης είπε πως αρχικά ήταν το όλο θέμα με το Grexit και μετά ήρθαν οι εκλογές.
Στη συνέχεια, πρόσθεσε: «Το κάνω περίπου δύο μήνες μετά τις εκλογές διότι με απείλησαν πάλι αφού είχα αποχωρήσει από το υπουργείο. Πήρα πληροφορίες και πριν από 10 ημέρες από τον κ. Ρουμπάτη (σ.σ.: επικεφαλής της ΕΥΠ) ότι κινδυνεύει η ζωή μου. Δεν έχω έγγραφα αλλά ήταν ενώπιον 10 ανθρώπων. Αν το έκανα νωρίτερα, θα έλεγαν όλοι “πικράθηκε που δεν υπουργοποιήθηκε”».
Παράλληλα είπε ακόμη ότι όσο ήταν στην κυβέρνηση, είχε υποβάλλει τρεις φορές την παραίτησή του και αποκάλυψε ότι στον τελευταίο ανασχηματισμό πριν τις εκλογές είχε ζητήσει από τον πρωθυπουργό να μην είναι στην κυβέρνηση.
«Δεν είπα ποτέ συγκεκριμένο όνομα, ο κ. Λάμπρου μόνος του μίλησε»
«Δεν είπα ποτέ για ΣΥΡΙΖΑ, τον κ. Λάμπρου ή για κάποιο όνομα. Είπα ότι κινδυνεύει η ζωή μου γιατί υπάρχει συνάντηση από πολιτικά στελέχη και κρατούμενους. Και βγαίνει μετά ο κ. Λάμπρου προς τιμήν του και λέει “είμαι εγώ που συνομιλούσα με κρατούμενους”. Μάλιστα, αναγνώρισε και πως ό,τι του ζήτησαν, έγινε» είπε στη συνέχεια ο κ. Πανούσης.
Ο ίδιος, με αιχμές σημείωσε πως από τον ίδιο δεν υπήρξε καμία διαρροή εγγράφων σε αντίθεση «με τα έγγραφα των γραβατωμένων υπουργών» (σ.σ.: εννοεί τους κ. Τόσκα και Παρασκευόπουλο) και πρόσθεσε: «Νομίζουν ότι θα φοβηθώ. Δεν με ξέρουν καλά».
«Ψήφισα ΣΥΡΙΖΑ, είμαι “Τσιπρικός”» - Σε Τσίπρα: Αν βλέπεις, θέλω να σου μιλήσω!
Ο κ. Πανούσης έκανε στη συνέχεια λόγο για «πολιτικό παραμύθι» σχετικά με το ότι στοχοποίησε και στοχοποιεί τον ΣΥΡΙΖΑ και δήλωσε… «Τσιπρικός»!
«Δεν προκύπτει το πολιτικό παραμύθι, δεν στοχοποίησα ποτέ τον ΣΥΡΙΖΑ. Εγώ τα ήξερα αυτά τον Σεπτέμβρη και ψήφισα τον Τσίπρα, ψήφισα τον ΣΥΡΙΖΑ. Είμαι “Tσιπρικός”» είπε ο πρώην υπουργός, ξεκαθαρίζοντας ότι έχει ακόμη καλές σχέσεις με τον Αλέξη Τσίπρα.
Όπως ο ίδιος τόνισε, ήθελε να δει και από κοντά τον πρωθυπουργό για να μιλήσουν απευθείας για το θέμα (μετά την ενημέρωση που είχε ο κ. Τσίπρας από τον επικεφαλής της ΕΥΠ) αλλά «δεν τα κατάφερα».
Ο κ. Πανούσης, μάλιστα, απηύθυνε κάλεσμα μέσα από την εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου στον πρωθυπουργό: «Εάν μας βλέπει ο πρωθυπουργός το μήνυμα είναι ότι πρέπει να μιλήσουμε. Πιθανόν με όλα αυτά να νομίζει ότι θέλω και να τον ρίξω. Του λέω πως εάν έχει εμπιστοσύνη στον άνθρωπο στον οποίο έδειξε εμπιστοσύνη επί επτά μήνες, πρέπει να τον ακούσει»! Παράλληλα, αποκάλυψε ότι έχει στείλει και μήνυμα στον πρωθυπουργό για να τον συναντήσει.
Η απάντηση του στους «Πυρήνες της Φωτιάς»
Όσον αφορά τις απειλές των αδερφών Τσάκαλου κατά του ιδίου, κα�� ειδικά του Χρήστου Τσάκαλου που τονίζει ότι «αναβαθμίστηκε ως στόχος των Πυρήνων της Φωτιάς», ο κ. Πανούσης απαντά: «Ας τελειώσω με τους κυρίους Τσάκαλους. Εντάξει δικαίωμα τους είναι να με απειλούν, απλώς τι κάνουν τώρα; Αναιρούν όλη την επιχειρηματολογία της κυβέρνησης. Ότι έγραφα ρομάντζα και ότι είμαι ο Τζέιμς Μποντ. Όλοι αυτοί οι υπουργοί που τα έλεγαν αυτά, πρέπει να κρυφτούν διότι έρχεται ο Τσάκαλος και λέει ότι είναι πραγματικά».
Μάλιστα, συνέχισε λέγοντας ότι μετά τις απειλές των αδερφών Τσάκαλου θα πρέπει να παραιτηθούν ο υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας.
Τι είπε για το παρακράτος
Ο κ. Πανούσης μίλησε για άλλη μία φορά για παρακράτος, λέγοντας πως «το κράτος έχει συγκεκριμένες θεσμικές λειτουργίες και ό,τι δεν τις ακολουθεί, δημιουργεί άλλη δομή».
Στη συνέχεια είπε με νόημα πως «παρακράτος είναι εάν οι νόμοι παράγονται με διαβουλεύσεις αδιαφανείς και όχι στο Κοινοβούλιο», αλλά δεν θέλησε να διευκρινίσει εάν εννοεί τον κ. Λάμπρου.
Ο ίδιος, πάντως, τόνισε πως πιστεύει ότι «υπάρχει από το 1974 και μετά παρακράτος στην Ελλάδα» και έφερε ως παράδειγμα και την καταγγελία του Λευτέρη Αυγενάκη για να ισχυριστεί ότι «και αυτό -αν ισχύει- παρακράτο�� είναι. Το παρακράτος δεν είναι μόνο στρατιωτικό ή αστυνομικό».
Τι θα πει την Τετάρτη στην Επιτροπή της Βουλής
Αναφερόμενος στην αρμόδια Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής στην οποία θα πάει για να απαντήσει σε ερωτήσεις την Τετάρτη, ο πρώην υπουργός είπε πως πριν αρχίσει η συνεδρίαση θα δώσει ένα σημείωμα στους βουλευτές.
«Εγώ επειδή έχω μία σωκρατική αντίληψη των νόμων και της Πολιτείας, αν έχω υποπέσει σε αδίκημα και καταδικαστώ, δεν θα ζητήσω κανένα ευεργέτημα. Θα εκτίσω την ποινή μου κανονικά. Οι άλλοι θα πράξουν το ίδιο ή θα κρυφτούν πίσω από καμία νυκτερινή τροπολογία;» θα γράφει το σημείωμα σύμφωνα με τον κ. Πανούση.