Τον πολύ σοβαρό κίνδυνο να συνεχιστούν οι εισροές προσφύγων προς τη χώρα μας, ενώ ταυτόχρονα δε θα γίνονται εκροές προς άλλα κράτη,επεσήμανε ο βουλευτής της ΝΔ και τομεάρχης εξωτερικών του κόμματος Γίωργος Κουμουτσάκος, μιλώντας στον realfm 97,8 και τον Νίκο Χατζηνικολάου.

Συγκεκριμένα ερωτώμενος για το αν η επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Τουρκία ενδέχεται να φέρει κάποιο αποτέλεσμα σχετικά με το προσφυγικό, είπε:

«Στο προσφυγικό η Ελλάδα βρίσκεται σε μία δύσκολη γεωστρατηγική και πολιτική θέση. Ενώ οι εισροές του προσφυγικού οστικού κύματος έρχονται από μία χώρα, με την οποία δεν υπάρχουν θεσμικές ή άλλες δεσμεύσεις, είναι εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης και μάλιστα έχουμε και δύσκολες σχέσεις, επομένως και λόγω γεωπολιτικής μορφολογίας δεν μπορούμε να ελέγξουμε τις εισροές, οι εκροές μπορεί να κλείσουν. Και αυτό θα είναι το χειρότερο για την χώρα μας σενάριο. Επομένως η επίσκεψη του κ. Τσίπρα στην Τουρκία οφείλει να υπηρετήσει την ανάγκη μεγαλύτερου ελέγχου των εισροών προς τη χώρα μας».

Ακόμη ο βουλευτής της ΝΔ ανέφερε ότι : «Αυτό μπορεί να επιχειρηθεί και να επιτευχθεί εάν η Τουρκία και ελπίζω ότι ο κ. Τσίπρας έχει κάποια ήδη συνεννόηση με τους εταίρους, δεν θα πάει να μιλήσει μόνος του, ειδάλλως φοβάμαι ότι δεν θα έχουμε επιτυχίες και θετικές εξελίξεις. Πρέπει να γίνουν σημεία ελέγχου και καταγραφής και στην Τουρκία. Αλλά όχι μόνο στην Τουρκία, διότι έτσι θα αναδείξουμε ως βασικό σημείο προστασίας των ευρωπαϊκών συνόρων μόνο την Τουρκία. Τέτοια σημεία καταγραφής και ελέγχου πρέπει να γίνουν και στις άλλες δύο χώρες που περιβάλλουν την περιοχή της κρίσης, δηλαδή την Ιορδανία και τον Λίβανο. Ας ξεκινήσουμε όμως από την Τουρκία και ας ζητήσουμε πρώτα αυτό».

Τέλος υπογράμμισε τα εξ��ς ,σχετικά με τις δεσμεύσεις που οφείλει να τηρήσει η Τουρκία: «Δεύτερο πρέπει να ζητηθεί να εφαρμόσει επιτέλους η Τουρκία, ικανοποιητικά, τη διμερή μας σχέση επανεισδοχής. Από το 2002 που έχουμε αυτή την συμφωνία η Ελλάδα έχει καταθέσει 144 χιλιάδες αιτήματα επανεισδοχής, ξέρετε πόσοι από αυτούς κατέληξαν πραγματικά στην Τουρκία; Τέσσερις χιλιάδες. Είναι λοιπόν ζωτική ανάγκη, υπό την πίεση αυτών των εξελίξεων και των γεγονότων η Τουρκία να συμμορφωθεί και στις θεσμικές της υποχρεώσεις που έχει απέναντι στην Ελλάδα. Θέλω να ελπίζω ότι με κάτι θα γυρίσει ο κ. Τσίπρας, αν δεν γυρίσει με κάτι χειροπιαστό θα είναι μία λάθος επίσκεψη».