«Είμαστε κοντά σε συμφωνία» δηλώνουν πηγές της Κομισιόν στο Star, σχολιάζοντας τις διαπραγματεύσεις Αθήνας-Θεσμών για τα προαπαιτούμενα που πρέπει να γίνουν ώστε να εκταμιευτεί στην Ελλάδα η υποδόση των 2 δις ευρώ και τα 10 δις ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Ωστόσο, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, δεν πρόκειται να εκταμιευτούν χρήματα στην Αθήνα, αν πρώτα η ελληνική κυβέρνηση δεν νομοθετήσει τα μέτρα που πρέπει.

«Δεν πρόκειται να υπάρξει κάποια απόφαση εκταμίευσης αύριο Τρίτη, αλλά η διαδικασία θα παραταθεί μέχρι μετά την ψήφιση των μέτρων από το Ελληνικό Κοινοβούλιο» επισημαίνουν .

Πηγές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής λένε μάλιστα ότι προς το τέλος της εβδομάδας – κατά πάσα πιθανότητα την Παρασκευή-θα πραγματοποιηθεί νέο Euro Working Group για την Ελλάδα.

Tην ίδια ώρα, στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και οι αρμόδιοι υπουργοί που συμμετέχουν ενεργά στις διαπραγματεύσεις με τους εκπροσώπους των δανειστών, αναζητούν τις δικλείδες ασφαλείας, ώστε να προστατευθούν τα νοικοκυριά που ήταν συνεπή στις υποχρεώσεις τους και σήμερα αδυνατούν να συνεχίσουν να εκπληρώνουν τις δόσεις τους.

Άλυτο παραμένει άλλωστε το πρόβλημα της διαδικασίας πώλησης των κόκκινων δανείων σε ξένα distress funds, με την ελληνική πλευρά να προσπαθεί να θέσει ένα όριο στο ύψος της οφειλής, ώστε στη διαδικασία να εμπίπτουν μόνο μεγάλα επιχειρηματικά δάνεια και όχι στεγαστικά ή δάνεια μικρομεσαίων επιχειρήσεων.