​Στη σκιά των τρομοκρατικών επιθέσεων στο Παρίσι μεταβαίνει αύριο Τρίτη στην Τουρκία ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρα για προγραμματισμένη επίσκεψη εργασίας, προσκεκλημένος του Τούρκου ομολόγου του, Αχμέτ Νταβούτογλου.

Η επίσκεψη θα επικεντρωθεί στις διεθνείς και περιφερειακές εξελίξεις με έμφαση στο προσφυγικό και στις διμερείς σχέσεις.

Ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί παράλληλα με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο στην Κωνσταντινούπολη.

Ο κ.Τσίπρας αναμένεται να επαναλάβει την ελληνική θέση περί αναγκαιότητας καταγραφής των προσφύγων στην Τουρκία και μετεγκατάστασής τους από τη γείτονα χώρα απευθείας στην Ευρώπη.

Η Άγκυρα από την πλευρά της ζητά ανταλλάγματα, που έχουν να κάνουν με την κατάργηση της βίζας στην ΕΕ για Τούρκους υπηκόους, την ενταξιακή της πορεία και την χρηματοδότησή της με 3 δισ. ευρώ. Και όπως όλα δείχνουν το δίδυμο Ερντογάν – Νταβούτογλου, ενισχυμένο εκλογικά, θα διαπραγματευτεί πολύ σκληρά για να πάρει αυτά που θέλει.

Η ελληνική πλευρά λέει «ναι» στην οικονομική ενίσχυση της Τουρκίας, αρκεί να ικανοποιείται ο μετρήσιμος στόχος ανακοπής των προσφυγικών ροών προς το Αιγαίο. Όσον αφορά την ενταξιακή διαδικασία της Τουρκίας η Ελλάδα υποστηρίζει το αίτημα, αλλά εντός συμφωνημένου πλαισίου και αφού ληφθεί υπ’ όψιν η θέση άλλων κρατών –μελών της Ε.Ε., της Κύπρου για παράδειγμα, που πιέζει για άνοιγμα λιμένων και αεροδρομίων προς την Τουρκία. Τέλος όσον αφορά την βίζα εισόδου Τούρκων πολιτών στην Ε.Ε., η Ελλάδα έχει εκφραστεί θετικά (είναι, άλλωστε, γνωστά τα οφέλη από την είσοδο Τούρκων επισκεπτών στα νησιά του Αιγαίου), υπό τον όρο ότι το θέμα αυτό θα ενταχθεί στη συμφωνία της γείτονος με την Ε.Ε. και όχι με την Ελλάδα.

Πάντως το πρωί της Δευτέρας, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος επανέλαβε ότι δεν μπορούν να γίνουν κοινές περιπολίες στο Αιγαίο με την Τουρκία, διαψεύδοντας τις πληροφορίες, που τον ήθελαν να προτείνει στον κ.Τσίπρα να μην πραγματοποιήσει το ταξίδι στην Άγκυρα.