​«Τίποτα δεν είναι ίδιο μετά το βράδυ της Παρασκευής». Αυτό παραδέχτηκε το πρωί της Δευτέρας ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος, μιλώντας στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» για το τρομοκρατικό χτύπημα στο Παρίσι.

«Οι περισσότεροι από τους τρομοκράτες ήταν κάτοικοι δυτικών χωρών, κάποιοι άλλοι είχαν περάσει από χώρες, χωρίς να καταγραφούν και κάποιοι από αυτούς είχαν περάσει με το ρεύμα των προσφύγων, έχοντας πρώτα εκπαιδευτ��ί στην Συρία. Οι ίδιοι Ισλαμιστές που χτύπησαν το Παρίσι είναι αυτοί που χτυπούν τους ανθρώπους αυτούς στις χώρες τους και εκτελούν γυναικόπαιδα στην μέση του δρόμου», τόνισε ο κ.Καμμένος.

«Η διεθνής κοινότητα άργησε να αντιδράσει» σημείωσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, τονίζοντας ότι θα πρέπει πρώτον «οι πρόσφυγες να γυρίσουν στις πατρίδες τους και να χτυπηθεί το φαινόμενο του ισλαμοφοβισμού από την ρίζα του».

«Δεν υπάρχουν υποδομές, δεν υπάρχει βάση δεδομένων, που να έχει προβλεφθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση ή το ΝΑΤΟ με τα ονόματα των τζιχαντιστών, που περνούν μαζί με τους πρόσφυγες» πρόσθεσε, εξηγώντας πως η Ελλάδα μπορεί μέσω διεθνών Οργανισμών να βρει λύσεις.

«Εγώ δεν απείλησα κανέναν» είπε σε άλλο σημείο, αναφερόμενος στην δήλωση, που είχε κάνει παλιότερα πως «αν η ΕΕ χτυπήσει την Ελλάδα, θα στείλουμε τζιχαντιστές».

Σύμφωνα με τον κ.Καμμένο, «τα κέντρα καταγραφής (hotspots) πρέπει να είναι στην Τουρκία».

«Κάποιοι είχαν σχεδιάσει το περασμένο καλοκαίρι πριν την συμφωνία να μετατρέψουν την Ελλάδα σε αποθήκη ψυχών, βγάζοντας την έξω από την ευρωζώνη» σχολίασε στην συνέχεια, τονίζοντας ότι είναι απαραίτητη η συνεργασία.

Στους ισχυρισμούς ότι η Ελλάδα δεν φυλάει καλά τα σύνορα της, ο κ.Καμμένος δήλωσε πως «οι ένοπλες δυνάμεις δεν εμπλέκονται στην Προφύλαξη τους. Το λιμενικό ��αι η ακτοφυλακή έχουν την ευθύνη. Οι ένοπλες δυνάμεις μπορούν μόνο να συνδράμουν».

Επέρριψε ευθύνες στην Ευρώπη για την κατάσταση, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν μπορούν γίνουν κοινές περιπολίες με την Τουρκία.

«Για μας η λύση είναι η Τουρκία να δημιουργήσει τα hot spots για να ξεχωρίσει ποιοι είναι πρόσφυγες και ποιοι όχι» επανέλαβε, τονίζοντας ότι «το προσφυγικό αυτή τη στιγμή στοιχίζει στην Ελλάδα 2,5 δισ. ευρώ, ενώ η Τουρκία ζητά 3 δισ. ευρώ» για τον ίδιο λόγο.

Ο κ.Καμμένος διέψευσε τις πληροφορίες που τον ήθελαν να προτείνει στον Αλέξη Τσίπρα να μην επισκεφτεί την Τουρκία.

Μιλώντας για το συριακό διαβατήριο που εντοπίστηκε σε καμικάζι έξω από Σταντ ντε Φρανς κι έφερε σφραγίδα από τη Λέρο, ο υπουργός υπενθύμισε ότι το ίδιο διαβατήριο είχε περάσει από άλλες τρεις χώρες.

Στο ερώτημα αν υπάρχουν «πυρήνες» τζιχαντιστών στην Ελλάδα, ο κ.Καμμένος είπε πως «γίνεται προσπάθεια εξαγωγής τζιχαντιστών στα Βαλκάνια», συμπληρώνοντας ότι «η Ελλάδα είναι μικρή χώρα, που εύκολα ελέγχεται».

«Δεν πρόκειται για επαγγελματίες τρομοκράτες. Ο τζιχαντιστής δεν είναι επαγγελματίας τρομοκράτης. Μπορεί σήμερα να είναι οδοντίατρος και αύριο να ανατιναχτεί στον αέρα στο Μπατακλάν» πρόσθεσε, επισημαίνοντας την ανάγκη για «συνεργασία, ομοψυχία, ηρεμία» και ανταλλαγή «πληροφοριών μέσω των υπηρεσιών, όπως το ΝΑΤΟ» και «όχι για ιερό πόλεμο».

Τέλος, στο ερώτημα αν υπάρχει πιθανότητα η Ελλάδα να συμμετάσχει σε χερσαίες επιχειρήσεις, ο κ.Καμμένος ξεκαθάρισε ότι κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να συμβεί, τονίζοντας ότι «είναι πολυτιμότερος ο ρόλος της Ελλάδας, ως εγγυητής της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή, παρά ως μέρος του πολέμου».

ΒΙΝΤΕΟ ΑΝΤ1