​Την άποψη ότι οποιαδήποτε χερσαία επέμβαση στη Συρία εναντίον του Ισλαμικού Κράτους θα αυξήσει τις προσφυγικές ροές εξέφρασε ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γ. Μουζάλας, μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του Mega.

«Ήταν φοβερές οι μέρες των 20.000 ανθρώπων που έφταναν στην Ελλάδα την ημέρα. Εάν κανείς επιδιώκει την οριστική επίλυση του προβλήματος πρέπει να σταματήσει ο πόλεμος και αυτό είναι καλύτερο να γίνει μέσα από πολιτικές διαδικασίες», είπε ο κ. Μουζάλας.

Ερωτηθείς αν το διαβατήριο του τρομοκράτη που πέρασε στην Ευρώπη από τη Λέρο ήταν πλαστό, ο κ. Μουζάλας επεσήμανε ότι αυτό δεν σημαίνει κάτι για την ελληνική πλευρά και για το αν έκανε όλα όσα έπρεπε να κάνει, ενώ κατήγγειλε ότι στην Τουρκία έχει αναπτυχθεί ολόκληρη βιομηχανία πλαστών διαβατηρίων, ορισμένα εκ των οποίων είναι όπως είπε «εξαιρετικά πιστές απομιμήσεις».

Απαντώντας μάλιστα σε όσους κατηγορούν την Ελλάδα ότι είναι ξέφραγο αμπέλι, είπε ότι «ο τρομοκράτης που πέρασε από την Ελλάδα ήταν διαπιστευμένος με όλες τις συνθήκες που η ΕΕ και η συνθήκη του Σέγκεν επιβάλλει» και πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει κίνδυνος να κατηγορηθεί η Αθήνα από τη στιγμή που ακολούθησε επακριβώς τις διαδικασίες ασφάλειας που έχει θέσει η ΕΕ.

Ο κ. Μουζάλας υπογράμμισε ακόμα ότι η τρομοκρατική επίθεση στο Παρίσι δεν πρέπει να καταδικάσει όλους τους πρόσφυγες, ενώ δεν έκρυψε και την ανησυχία του ότι το θλιβερό γεγονός της Παρασκευής θα δώσει άλλοθι σε ακροδεξιές απόψεις.

Ο ίδιος τάχθηκε υπέρ της εντατικοποίησης των ελέγχων και των μέτρων ασφαλείας, όχι όμως στο σημείο να μετατραπεί η Ελλάδα σε φυλακή.

Σημείωσε ακόμα ότι η Ελλάδα έχει σχέδιο σε περίπτωση που τα Σκόπια κλείσουν τα σύνορά τους, χωρίς όμως να δίνει λεπτομέρειες, ενώ για τις προσδοκίες της ελληνικής κυβέρνησης από το ταξίδι του πρωθυπουργού στην Τουρκία, τόνισε πως ο κ. Τσίπρας θα μεταφέρει στον κ. Νταβούτογλου τα πάγια αιτήματα για δημιουργία κέντρων υποδοχής και ταυτοποίησης στο τουρκικό έδαφος.

Τέλος παραδέχθηκε ότι τα περιθώρια βελτίωσης των ελέγχων στην Ελλάδα εξαρτώνται από την ποιότητα της πλαστογραφίας και επανέλαβε ότι οι μεταγκαταστάσεις των προσφύγων και η επ��λήθευση των στοιχείων τους θα πρέπει να γίνεται στην Τουρκία, την Ιορδανία και τον Λίβανο.