​Σε θρίλερ για γερά νεύρα εξελίσσεται η διαπραγμάτευση για τα κόκκινα δάνεια και την προστασία της πρώτης κατοικίας, καθώς μια ακόμα συνάντηση του οικονομικού επιτελείου με τους εκπροσώπους των θεσμών, ολοκληρώθηκε στις 05:00 τα ξημερώματα της Δευτέρας, χωρίς όμως να καταλήξει σε συμφωνία.

Πηγές του υπουργείου Οικονομικών αναφέρουν ότι έχει υπάρξει μια σύγκλιση, όπως για παράδειγμα στο ότι οι πλέον φτωχοί δανειολήπτες (περίπου 25% του συνόλου των δανειοληπτών) θα καλύπτονται σχεδόν αυτόματα από το νέο καθεστώς προστασίας, ενώ τα μεσαία και υψηλότερα εισοδηματικά στρώματα (περίπου 33%) θα πρέπει να αποδείξουν την οικονομική αδυναμία τους να ανταπεξέλθουν.

Παρ’ όλ’ αυτά, όπως επισημαίνουν οι ίδιες πηγές, οι διαφωνίες ανάμεσα στις δύο πλευρές παραμένουν, κυρίως όσον αφορά στα κριτήρια, βάσει των οποίων θα καθοριστεί το 58% - 60% συνολικά των δανειοληπτών που θα ενταχθούν στην προστασία της πρώτης κατοικίας τους.

Κύκλοι του Μαξίμου σημειώνουν ακόμα ότι οι πέντε άξονες πάνω στους οποίους κινείται η ελληνική πλευρά στις διαπραγματεύσεις για τα κόκκινα δάνεια και τους πλειστηριασμούς είναι οι εξής:

1. Στόχος της κυβέρνησης είναι να προστατευθεί η λαϊκή κατοικία σε ποσοστό που θα φτάνει στο 60%.
2. Σε κάθε περίπτωση θα υπάρξουν δικλείδες ασφαλείας, προκειμένου να προστατευθούν νοικοκυριά που ήταν συνεπή, σε μεγάλο ποσοστό, στις υποχρεώσεις τους και σήμερα αδυνατούν να συνεχίσουν να εκπληρώνουν τις δόσεις τους (θα πρέπει, βέβαια, να έχουν διάθεση συνεργασίας).
3. Θα υπάρξουν μέτρα και κριτήρια, ώστε να μην προστατευτούν όσοι σκοπίμως, εκμεταλλευόμενοι τη συγκυρία, δεν εκπληρώνουν τις υποχρεώσεις τους.
4. Θα τεθεί πλαφόν στον αριθμό των πλειστηριασμών στους οποίους θα μπορεί να προχωρεί η τράπεζα μέσα σε έναν χρόνο.
5. Θα υπάρχουν κριτήρια που θα αφορούν στην αντικειμενική αξία της κατοικίας και το ετήσιο εισόδημα, ενώ, αντίθετα, δεν θα υπάρξει κανένα κριτήριο ένταξης στον «νόμο Κατσέλη» που να αφορά τα συνολικά χρέη του δανειολήπτη.

Μετά το χθεσινό αδιέξοδο, οι διαβουλεύσεις για τα κόκκινα δάνεια θα συνεχιστούν και σήμερα το μεσημέρι στις 14:00, ενώ είναι πιθανόν να υπάρξει και νέα σύσκεψη του οικονομικού επιτελείου υπό τον πρωθυπουργό.

Μεγάλο ερώτημα είναι βέβαια και τι θα γίνει με τα κόκκινα επιχειρηματικά δάνεια. Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι δύο πλευρές φαίνεται να συγκλίνουν στην «μετοχοποίηση» των επιχειρηματικών δανείων, δηλαδή στ��ν ανταλλαγή του χρέους κάθε επιχείρησης σε μια τράπεζα με μετοχές της ίδιας επιχείρησης.

Έτσι, οι τράπεζες θα μπουν στο μετοχικό κεφάλαιο των επιχειρήσεων και θα αποτελούν ουσιαστικά βασικό μέτοχό τους.

Όσον αφορά στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι ίδιες πληροφορίες εκτιμούν ότι κατά πάσα πιθανότητα θα ενεργοποιηθεί ο «Νόμος Δένδια», που παραμένει ανενεργός από το 2014 και προβλέπει ακόμα και διαγραφή χρεών, έως 500.000 ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι ο «Νόμος Δένδια» το 2014 αφορούσε 180.000 επιχειρήσεις (165.000 μικρές, 1.000 πολύ μεγάλες, 10.000 μεγάλες και οι υπόλοιπες αγροτικές) με διασφάλιση- τότε- για 350.000 θέσεις εργασίας και για δάνεια πάνω από 40 δισ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών, έχει υπάρξει συμφωνία με τους δανειστές στο ζήτημα της αλλαγής των διοικήσεων των τραπεζών και του ρόλου του ΤΧΣ.