«Η απάντηση στους εχθρούς της ελευθερίας δεν μπορεί να είναι ο φόβος», τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, κατά την συνάντηση του με την Διεθνή Ένωση Συνταγματολόγων, αναφερόμενος «στο στυγερό έγκλημα της τρομοκρατίας που συντελέστηκε χθες στο Παρίσι».

Η απάντηση, πρόσθεσε, πρέπει να είναι ανάλογη με εκείνα που επιβάλλει ο πολιτισμός μας. «Σε αυτές τις περιπτώσεις πρέπει να απαντάμε με την παιδεία μας και την αποφασιστικότητά μας. Η παιδεία μας, μας διδάσκει να βρίσκουμε τις αιτίες των εγκλημάτων αυτών. Και η αποφασιστικότητά μας, να μην διστάζουμε τις αιτίες αυτές να τις εξαλείψουμε». Το ποιες είναι οι αιτίες, το ξέρουμε, πρόσθεσε. «Οι μεγάλες ανισότητες, οι οποίες έχουν διαμορφωθεί. Κυρίως, όμως, οι εστίες του πολέμου, ιδίως οι εστίες του πολέμου στη Μέση Ανατολή», επισήμανε, προσθέτοντας ότι το έγκλημα αυτό δεν ήρθε ξαφνικά. Έχουμε πολλά δείγματα εδώ και καιρό.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κάλεσε την Ε.Ε να συμβάλει τα μέγιστα, ώστε να μην επαναληφθεί παρόμοιο έγκλημα, υπογραμμίζοντας ότι πρέπει, «να υπερασπισθούμε το Κοινωνικό Κράτος, να εξαλείψουμε τις ανισότητες και ιδίως, να συμβάλουμε όλοι ώστε να σταματήσει ο πόλεμος. Διαφορετικά είναι σίγουρο ότι θα υπονομεύσει τα θεμέλια της αντιπροσωπευτικής Δημοκρατίας στη Δύση».

Τηλεφωνική επικοινωνία Παυλόπουλου με τον Φρανσουά Ολάντ

Εντωμεταξύ, ο Προκόπης Παυλόπουλος επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον πρόεδρο της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ προκειμένου να του εκφράσει τα θερμά συλλυπητήρια και την ολόπλευρη συμπαράσταση του ελληνικού λαού προς τον γαλλικό λαό για το στυγερό τρομοκρατικό έγκλημα των ισλαμιστών στο Παρίσι.

Ο Πρόεδρος τόνισε επίσης στον Γάλλο ομόλογό του ότι το δράμα και το πένθος της Γαλλίας είναι και ελληνικό είναι όμως και παγκόσμιο.

Πρωτίστως δε είναι δράμα και πένθος της Δύσης, αφού οι αδίστακτοι ισλαμιστές δράστες στρέφονται, μέσω της Γαλλίας, ιδίως κατά του Δυτικού Πολιτισμού, κατά της αντιπροσωπευτικής Δημοκρατίας, κατά των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

Ο κ. Παυλόπουλος επισήμανε ότι η κυριότερη ρίζα του κακού, ο πόλεμος στην Μέση Ανατολή και συγκεκριμένα στην Συρία, πρέπει να σταματήσει το συντομότερο δυνατό και ότι η αποστολή αυτή ανήκει κατά πρώτο λόγο στην ΕΕ.

Και προς αυτήν την κατεύθυνση η Ελλάδα, αναπόσπαστο μέλος της ΕΕ και κοιτίδα του Πολιτισμού της, ήταν, είναι και θα είναι έτοιμη να συμπράξει.