Αγώνα με έντονα στοιχεία του αμυντικού συστήματος «κατενάτσιο», παίζει η κυβέρνηση έναντι των δανειστών για το καυτό θέμα των κόκκινων δανείων. Πλέον, υπάρχει σαφής υποχώρηση σε σχέση με τις αρχικές προσδοκίες, αφού η διαπραγμάτευση γίνεται πλέον για την προστασία της κύριας κατοικίας μόνον για έναν στους τέσσερις δανειολήπτες.

Το απόγευμα πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου ευρεία σύσκεψη του οικονομικού επιτελείου υπό τον ίδιο τον Πρωθυπουργό για να οριστικοποιηθεί η ελληνική πρόταση.

Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι πλέον η βάση για τη διαπραγμάτευση είναι η προστασία του 25% των δανειοληπτών αντί για το 55% που ήταν η τελευταία πρόταση της ελληνικής πλευράς. Στην πράξη πρόκειται να προστατευθούν, εφόσον εγκριθεί αυτή η πρόταση, λιγότεροι από περίπου 100.000 δανειολήπτες με κόκκινο δάνειο, εφόσον βέβαια προσφύγουν στη δικαιοσύνη για προστασία με βάση τον νομο Κατσέλη.

Από το πόσοι δανειολήπτες θα προστατευθούν εξαρτάται και η πορεία της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, με τον Μάρτιο Ντράγκι να δηλώνει ότι οι καταθέσεις στην Ελλάδα δεν κινδυνεύουν με κούρεμα

Εκτός από τα κόκκινα δάνεια, αναζητείται η τελική λύση για το ξήλωμα του ΦΠΑ 23% στα ιδιωτικά σχολεία και τους όρους για την αποβολή από τη ρύθμιση τω 100 δόσεων όσων δεν εξοφλούν εγκαίρως νέες φορολογικές οφειλές.

Για τον ΦΠΑ, το κύριο ισοδύναμο που έχει επιλέξει η κυβέρνηση είναι η αύξηση κατά 5 λεπτά της στήλης όλων των τυχερών παιχνιδιών του ΟΠΑΠ.

Για το θέμα των 100 δόσεων επίκειται η έκδοση υπουργικής απόφασης με την οποία θα καθορίζονται τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια βάση των οποίων θα μειώνεται ο αριθμός των δόσεων που έχει επιλέξει ένας φορολογούμενος.