Τα συγχαρητήριά του για την στάση της αστυνομίας, κατά τη διάρκεια των χθεσινών απεργιακών συγ��εντρώσεων στο κέντρο της Αθήνας, εξέφρασε ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας, κατά τη σημερινή του επίσκεψη στην έδρα των ΜΑΤ, στη Διεύθυνση Αστυνομικών Επιχειρήσεων Αττικής, θεωρώντας προφανώς μεμονωμένα τα επεισόδια που σημειώθηκαν και τις εξαιτίας τους υλικές ζημιές.

«Συγχαρητήρια για τη χθεσινή αντιμετώπιση της κατάστασης, η οποία έγινε με ψυχραιμία, με επαγγελματικό τρόπο, με σύνεση, χωρίς διάθεση άσκοπης αντιπαράθεσης με τους διαδηλωτές, όπως έτσι πρέπει να γίνονται τα πράγματα» δήλωσε ο κ. Τόσκας.

Εντύπωση προκάλεσε όμως το γεγονός ότι ο κ. Τόσκας εκνευρίσθηκε επειδή… αστυνομικοί μιλούσαν μεταξύ τους και τους έκανε παρατήρηση λέγοντας: «Όταν μιλάω εγώ δεν θα μιλάει κανέν��ς, εντάξει;»!

Ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη επισήμανε ενόψει της επετείου του Πολυτεχνείου ότι «οι ενέργειες θα είναι σύμφωνα με τις εντολές που θα πάρετε από την ηγεσία σας και με την πρακτική που εφαρμόστηκε χθες. Που σημαίνει, όχι συγκρουσιακή διάθεση, πειθαρχημένη αντίληψη και όχι ο καθένας να κάνει ό,τι θέλει».

Ο κ. Τόσκας αναφέρθηκε και στις σχέσεις αστυνομίας-πολίτη, επισημαίνοντας ότι «πρέπει εμείς να διασφαλίσουμε την εμπιστοσύνη του πολίτη απέναντι μας και να εδραιώσουμε και την εμπιστοσύνη την δική μας απέναντι στον πολίτη. Εάν το πετύχουμε αυτό αυτή την κρίσιμη περίοδο, να είσαστε σίγουροι ότι στο επόμενο διάστημα δεν θα έχ��τε πολλή δουλειά, εννοώ συγκρουσιακή δουλειά».

Για την άσκηση της βίας τόνισε ότι «η βία είναι η εξαίρεση και όχι ο κανόνας. Γιατί εάν γίνει ο κανόνας, προκαλεί και από την άλλη μεριά βία και τέλος ξέρετε ότι δεν υπάρχει. Σκεφτόμαστε τη δημιουργία ήπιου κλίματος, που θα βοηθήσει στη συνέχεια στο σεβασμό του ενός απέναντι στον άλλο. Όχι στην καταστολή, αλλά στην κοινή αστυνόμευση, που εξυπηρετεί άμεσα τον πολίτη».

Ερώτηση Ν. Δένδια στη Βουλή για τα χθεσινά επεισόδια

Σε ερώτησή του πάντως που κατέθεσε στη Βουλή ο βουλευτής της ΝΔ και πρώην υπουργός Δημόσιας Τάξης Νίκος Δένδιας ασκεί κριτική για τα χθεσινά επεισόδια και αναφέρει ότι «ενώ η Κυβέρνηση π��οσπαθεί κατά τρόπο απροσχημάτιστο και προκλητικό να συγκαλύψει την ευθύνη και ανοχή της για τις διασυνδέσεις κομματικών στελεχών της με έγκλειστους ποινικούς, καταφεύγοντας, μάλιστα, ακόμη και σε αναφορές κατ’ ‘αγνώστων’ (!), οι κατ’ επάγγελμα ‘γνωστοί – άγνωστοι’, που προφανώς δεν την ενοχλούν, κατόρθωσαν για άλλη μια φορά μετά τον περασμένο Ιανουάριο να μετατρέψουν το κέντρο της Αθήνας σε “εμπόλεμη ζώνη”».

Ο κ. Δένδιας ερωτά:

« α. Για ποιο λόγο απουσίασε ο έγκαιρος και αποτελεσματικός σχεδιασμός αποτροπής, περιορισμού και ελέγχου των επεισοδίων και των ομάδων που τα προκαλούσαν.

β. Πως απολογείται η Κυβέρνηση έναντι των πολιτών που είδαν και πάλι τις περιουσίες τους να καταστρέφονται και τη ζωή τους να τίθεται σε κίνδυνο από τις εκρήξεις αυτοσχέδιων βομβών σε δρόμους, πεζοδρόμια και προσόψεις καταστημάτων».