Σε διαρκείς συσκέψεις για το θέμα των κόκκινων δανείων και των πλειστηριασμών βρίσκονται η τρόικα και η κυβέρνηση.

Ο στόχος των δανειστών από την πρώτη στιγμή ήταν να μείνει η προστασία της πρώτης κατοικίας για το 20-25% των δανειοληπτών, με την κυβέρνηση να ξεκινά από το 70% και να υποχωρεί στη συνέχεια στο 50-55%.

Με ορατό το ενδεχόμενο να «αναγκαστεί» να πέσει πιο κάτω, καθότι οι δανειστές είναι ανένδοτοι για το 20-25%, η κυβέρνηση -σύμφωνα με πληροφορίες- έχει κάνει και αντιπρόταση να παραμείνει το ποσοστό στο επίπεδο που η ίδια προτείνει (50-55%) και σε 2-3 χρόνια να μην υπάρχει απολύτως καμία προστασία!

Σε κάθε περίπτωση, ο χρόνος πιέζει ασφυκτικά με φόντο το Eurogroup που θα συνεδριάσει τις επόμενες ημέρες και η κυβέρνηση θα πρέπει να συμφωνήσει με την τρόικα έως αύριο στην στρατηγική αντιμετώπισης των «κόκκινων δανείων» και εν συνεχεία να νομοθετήσει.

Αθανασίου από Βρυξέλλες: Διόλου βέβαιο ότι θα γίνει Eurogroup πριν περάσουμε το νόμο από τη Βουλή

Ο ανταποκριτής του STAR στις Βρυξέλλες, Θάνος Αθανασίου, μεταδίδει πάντως ότι η ημερομηνία διεξαγωγής του Eurogroup είναι επί του παρόντος… στον αέρα!

«Δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι το Eurogroup θα γίνει την Κυριακή ή πριν νομοθετήσουμε την όποια συμφωνία για το θέμα με την τρόικα. Ίσως γίνει Δευτέρα ή Τρίτη και έτσι κληθούμε να νομοθετήσουμε πρώτα» αναφέρει ο κ. Αθανασίου.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η ελληνική κυβέρνηση είχε ήδη διαμηνύσει ότι δεν ποτέ υπήρχε επί της ουσίας 72% προστασία για την πρώτη κατοικία, απλά όλοι αυτοί είχαν δικαίωμα να πάνε στα δικαστήρια. «Τα δικαστήρια δικαίωναν τους μισούς από αυτούς, οπότε μιλάμε επί της ουσίας για ένα 35%, το οποίο τελικά θα γίνει 20%» όπως ζητά η τρόικα, σύμφωνα με τον κ. Αθανασίου.

«Αυτό που εκκρεμεί να λυθεί τις επόμενες ημέρες είναι το θέμα του εισοδηματικού ορίου» υπογραμμίζει ο ανταποκριτής του STAR.