​Τη διενέργεια νέας Συνόδου Κορυφής με τη συμμετοχή της Τουρκίας αποφάσισαν οι ηγέτες της Ε.Ε. κατά την συνάντησή τους στην Μάλτα, ώστε να βρεθεί λύση για την προσφυγική κρίση.

«Η σύνοδος θα μπορούσε να λάβει χώρα στα τέλη του Νοεμβρίου ή στις αρχές του Δεκεμβρίου», δήλωσε ο Γάλλος Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, σύμφωνα με την Telegraph.

Μετά τη συμφωνία με τους Αφρικανούς ηγέτες για την σύσταση Ταμείου στήριξης με κεφάλαιο ύψους 1,8 δισ. ευρώ από τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό, οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα αναζητήσουν σύντομα μια συμφωνία με την Τουρκία, η οποία φιλοξενεί περισσότερους από 2 εκ πρόσφυγες, κυρίως από τη Συρία.

Υπό εξέταση βρίσκεται και το αίτημα της Τουρκίας για οικονομική βοήθεια 3 δισ. ευρώ με αντάλλαγμα τη συμβολή της στην αντιμετώπιση του προβλήματος. Το συγκεκριμένο ποσό είναι τρεις φορές μεγαλύτερο από την αρχική προσφορά της Ε.Ε..

Κορυφαίοι αξιωματούχοι των Βρυξελλών πάντως συμφώνησαν στην παροχή μεγαλύτερης οικονομικής βοήθειας προς την Τουρκία και στη σύσφιξη των δεσμών της Ε.Ε. με τη χώρα.

Ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ζήτησε την κατάρτιση κοινού σχεδίου δράσης με την Τουρκία και την στενότερη επαφή της Άγκυρας με την ΕΕ.

«Η λύση περνάει από την Τουρκία» διεμήνυσε από την πλευρά του ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, προτείν��ντας μάλιστα τη χορήγηση οικονομικής βοήθειας προς την Τουρκία, προκειμένου η καταγραφή και η μετεγκατάσταση των προσφύγων να πραγματοποιείται από εκεί, και όχι από την Ελλάδα.