​Την ανάγκη συνεργασίας της Ε.Ε. με την Τουρκία τόνισε ο Πρωθυπ��υργός, Αλέξης Τσίπρας, σε δηλώσεις του μετά την ολοκλήρωση της άτυπης Συνόδου Κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών, στη Μάλτα.

«Ο μόνος τρόπος μείωσης των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών διέρχεται μέσω της συνεργασίας με την Τουρκία» είπε χαρακτηριστικά, διευκρινίζοντας ότι η γειτονική χώρα είναι από τους πρώτους σταθμούς των προσφύγων.

«Η μοναδική ευκαιρία να σταματήσουν αυτές οι ροές, τις οποίες καμία χώρα δεν μπορε�� να διαχειριστεί – πόσω μάλλον η Ελλάδα – συνίσταται στην αμοιβαία κατανόηση με την Τουρκία», πρόσθεσε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Ο κ.Τσίπρας πρότεινε μάλιστα τη χορήγηση οικονομικής βοήθειας προς την Τουρκία, προκειμένου η καταγραφή και η μετεγκατάσταση των προσφύγων να πραγματοποιείται από εκεί, και όχι από την Ελλάδα.

Εντατικοποίηση ελέγχων στα σύνορα, σχέδιο δράσης και συνεργασία με την Άγκυρα θέλει ο Γιούνκερ

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, δήλωσε πως ο ίδιος δεν είναι ικανοποιημένος από τον ρυθμό μετεγκατάστασης των προσφύγων.

Ο κ.Γιούνκερ, αφού τόνισε την αναγκαιότητα επίσπευσης της διαδικασίας μετεγκατάστασης, ζήτησε την γρήγορη υλοποίηση των αποφάσεων που έχουν ληφθεί, προκειμένου η Ε.Ε. να αποδείξει ότι μπορεί να αντεπεξέλθει στην προσφυγική κρίση.

Γι’ αυτό το λόγο, ο πρόεδρος της Κομισιόν αξίωσε την εντατικοποίηση των ελέγχων στα εξωτερικά σύνορα της Ε.Ε., τη δημιουργία 100.000 πρόσθετων θέσεων φιλοξενίας στις χώρες των δυτικών Βαλκανίων, την επιπλέον οικονομική στήριξη των χωρών που σηκώνουν το προσφυγικό βάρος και την κατάρτιση ενός κοινού σχεδίου δράσης με την Τουρκία.

Σύμφωνα με τον κ.Γιούνκερ, η συνεργασία με την Άγκυρα θα συνεπάγεται και τη στενότερη επαφή των δύο πλευρών σε οικονομικό και πολιτικό επίπεδο.

Τουσκ: �� Ευρώπη πρέπει να ανακτήσει τον έλεγχο των εξωτερικών της συνόρων

«Έχουμε την πεποίθηση ότι μια αμοιβαία επωφελής σχέση μπορεί να εγκαθιδρυθεί, και θα μας βοηθήσει να αντιμετωπίσουμε την σημερινή κρίση. Η Ευρώπη πρέπει να ανακτήσει τον έλεγχο των εξωτερικών της συνόρων», δήλωσε μετά το τέλος της Συνόδου ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ.

Δείτε επίσης:

Σουλτς: Εμείς ευχαρίστως να αναλάβουμε την προστασία των ελληνικών συνόρων

Αυγά τους καθαρίζουν στην Σ��νοδο Κορυφής; Σκάνε στα γέλια Μέρκελ-Τσίπρας(ΦΩΤΟ)

Τσίπρας: «Υποκρισία να παριστάνουμε τους ξαφνιασμένους για τις προσφυγικές ροές»