Μεγάλο... γινάτι κρατούν οι δανειστές όσον αφορά τους πλειστηριασμούς. Οι Θεσμοί δεν κάνουν βήμα πίσω στις απαιτήσεις τους, ενώ η κυβέρνηση ελπίζει να βρεθεί ακόμη και στο παρά πέντε του Eurogroup της 9ης Νοεμβρίου, "πολιτική λύση" στο "καυτό" αυτό θέμα.

Χαρακτηριστική της δύσκολης κατάστασης που επικρατεί στις διαπραγματεύσεις είναι το γεγ��νός, ότι τελειώνουν άκαρπα οι τηλεδιασκέψεις του οικονομικού επιτελείου με τους εκπροσώπους των δανειστών για τους πλειστηριασμούς. Αυτό έγινε και την Πέμπτη το βράδυ στην επικοινωνία του υπουργού Οικονομίας Γ.Σταθάκη με τους Θεσμούς.

«Δεν έχουμε μετακινηθεί ούτε βήμα πίσω από τα όρια, που προτείνουμε για το Νόμο Κατσέλη», δήλωσε ανώτερο στέλεχος του υπουργείο Οικονομίας, τονίζοντας πως την Παρασκευή θα πραγματοποιηθεί νέα τηλεδιάσκεψη σε τεχνικό επίπεδο.

Οι Θεσμοί επιμένουν να τεθεί ως όριο αντικειμενικής αξίας για προστασία από τον πλειστηριασμό κατά ανώτατο όριο οι 120.000 ευρώ, να θεσπιστεί εισοδηματικό κριτήριο μέχρι 8.180 ευρώ για άγαμο, 13.197 ευρώ για ζευγάρι και ακόμ�� 3.350 ευρώ για κάθε τέκνο έως τρία τέκνα, ενώ το συνολικό χρέος του δανειολήπτη να μην ξεπερνά τις 120.000 ευρώ.

Από την άλλη πλευρά, η ελληνική κυβέρνηση ζητά η αντικειμενική αξία του ακινήτου να φθάνει τις 200.000 ευρώ για άγαμο, τις 250.000 ευρώ για ζευγάρι και 25.000 ευρώ για κάθε παιδί έως τρία παιδιά. Δηλαδή πλαφόν για οικογένεια με τρία παιδιά της 325.000 ευρώ.

Σχετικά με τα εισοδηματικά κριτήρια, η κυβέρνηση προτείνει αυτό να φθάνει τις 35.000 ευρώ (οικογενειακό) και οι συνολικές οφειλές του δανειολήπτη να μην ξεπερνούν τις 200.000 ευρώ.

Κυβερνητικές πηγές λένε πως η ελληνική πρόταση καλύπτει το 72,4% των δανειοληπτών με ληξιπρόθεσμες οφειλές. Αντίθετα, η πρόταση των δανειστών μόλις το 17,3% των οφειλετών.

Βρυξέλλες: Δεν υπάρχει προγραμματισμένη τηλεδιάσκεψη του Euro Working Group για την Παρασκευή -Ποτέ δεν υπήρχε

Πηγές των Βρυξελλών διαψεύδουν πληροφορίες, που μιλούν περί προγραμματισμένης τηλεδιάσκεψης του Euro Working Group για σήμερα Παρασκευή.

Συγκεκριμένη πηγή των Βρυξελλών είπε στο Star, πως «η ομάδα Εργασίας του Eurogroup θα συνεδριάσει μόνο, όταν υπάρξει συμφωνία για τα προαπαιτούμενα, ακόμη και στο παρά πέντε της συνεδρίασης των υπουργών οικονομικών της Ευρωζώνης-αν χρειαστεί-.Ποτέ δεν υπήρχε προγραμματισμένη τηλεδιάσκεψη του EWGroup για την Παρασκευή».

Εν τω μεταξύ, τα κόκκινα δάνεια, οι πλειστηριασμοί, οι 100 δόσεις και ο ΦΠ�� στην εκπαίδευση εξακολουθούν να αποτελούν τα «αγκάθια» στην διαπραγμάτευση Αθήνας-εταίρων, με την κυβέρνηση να αναζητά ακόμη τα ισοδύναμα, ώστε να αποφύγει την φορολόγηση της ιδιωτικής εκπαίδευσης. Την Πέμπτη ο αναπληρωτής ΥΠΟΙΚ, Τρ.Αλεξιάδης δήλωσε ότι οι τελικές προτάσεις της κυβέρνησης για τα ισοδύναμα έναντι του ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση θα ανακοινωθούν σήμερα, Παρασκευή.
Από την πλευρά των δανειστών, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν έχει υπάρξει επίσημη πρόταση από την Αθήνα για τα ισοδύναμα του ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση.