​Απίστευτος καυγάς ξέσπασε το βράδυ της Πέμπτης στη Βουλή με πρωταγωνιστή τον υπουργό Παιδείας, Ν. Φίλη, τη βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, Ε. Χριστοφιλοπούλου και τον βουλευτή της ΝΔ, Γ. Κασαπίδη με αφορμή την επιλογή των μελών στα υπηρεσιακά συμβούλια των πανεπιστημίων.

«Πάει λέτε το υπουργείο Παιδείας να επιλέξει κομματικά πρόσωπα, ενώ μέχρι τώρα τα πρόσωπα ήταν υπεράνω κομματικής υποψίας», είπε από το βήμα της Βουλής ο Ν. Φίλης και αμέσως από τα έδρανα η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Ε. Χριστοφιλοπούλου άρχισε να φωνάζει «ποια κριτήρια»;

«Η κα Χριστοφιλοπούλου μιλάει ως το βαθύ κράτος του ΠΑΣΟΚ στην εκπαίδευση», της είπε τότε ο υπουργός Παιδείας, προκαλώντας ακόμα πιο έντονες αντιδράσεις από την πτέρυγα του ΠΑΣΟΚ.

«Έχετε χάσει την ψυχραιμία σας, ηρεμήστε παρακαλώ. Κα Χριστοφιλοπούλου, τέτοια μάχη για το κατεστημένο στην εκπαίδευση; Είναι δυνατόν; Έχετε ξεσαλώσει τόση ώρα. Σταματήστε επιτέλους», συνέχισε σε έντονο ύφος ο Ν. Φίλης, με τον προεδρεύοντα Ν Κακλαμάνη να παρεμβαίνει και να λέει στη βουλευτή του ΠΑΣΟΚ:

«Κα Χριστοφιλοπούλου δεν σας αναγνωρίζω. Είστε παλαιά βουλευτής».

Τα αίματα άναψαν ακόμα περισσότερο όταν ο υπουργός Παιδείας επιτέθηκε και στη ΝΔ, χαρακτηρίζοντάς την «πρωτομάστορα του κομματικού κράτους στη χώρα» που «χύνει κροκοδείλια δάκρυα με το ανέκδοτο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ κομματικοποιεί την Παιδεία».

«Παραλάβαμε διαλυμένα σχολεία. Εμείς προσλάβαμε 3.905 αναπληρωτές, δηλαδή κατά 21,4% περισσότερους σε συνθήκες δημοσιονομικής δυσπραγίας. Είναι προτεραιότητα η εκπαίδευση, η υγεία. Αυτό σημαίνει ανάπτυξη με φιλολαϊκό πρόσημο και όχι υπέρ των συμφερόντων. Έχετε καταστήσει στόχο επιθέσεών σας το υπουργείο Παιδείας και πολιτική κυβέρνησης στην εκπαίδευση. Δεν θα σας περάσει», συνέχισε ο υπουργός Παιδείας και εντείνοντας την επίθεσή του τόνισε:

«Εμείς δεν πολιτικολογούμε όπως κάνετε εσείς, ούτε θρηνολογούμε πάνω στα ερείπια του κομματικού σας κράτους. Εμείς έχουμε σχέδιο για την εκπαίδευση κι αυτό εσείς δε το ανέχεστε».

Τα όσα είπε ο Ν. Φίλης προκάλεσαν την έντονη αντίδραση τόσο της ΝΔ, όσο και του ΠΑΣΟΚ με τον Μ. Βορίδη να φωνάζει προς τον υπουργό:

«Ντροπή σου, να ζητήσεις συγγνώμη»!

Το ίδιο άρχισε να φωνάζει τότε και ο έτερος βουλευτής της ΝΔ, Γ. Κασαπίδης, με τον Ν. Κακλαμάνη να παρεμβαίνει και πάλι λέγοντας:

«Δεν μπορείτε επιβάλετε κε Κασαπίδη σε κανέναν να ζητήσει συγγνώμη. Τελειώσαμε τι να κάνουμε τώρα».