​Μέχρι τη Δευτέρα θα πρέπει να έχουν κλείσει όλα τα ανοιχτά μέτωπα της κυβέρνησης, ώστε στο Eurogroup οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης να συνεδριάσουν απλώς για να επιβεβαιώσουν και να εγκρίνουν τη συμφωνία με τους θεσμούς για τα «κόκκινα δάνεια», τα ισοδύναμα για τη μη εφαρμογή του ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση και άλλα σημαντικά προαπαιτούμενα.

Αυτό αποφάσισε το απόγευμα της Τετάρτης το Μέγαρο Μαξίμου και το οικονομικό επιτελείο.

Aργά το βράδυ της Τετάρτης κατατέθηκε η νέα επικαιροποιημένη πρόταση της κυβέρνησης στην τηλεδιάσκεψη που πραγματοποιήθ��κε με τους θεσμούς. Εκεί λοιπόν οι κύριοι Τσακαλώτος, Χουλιαράκης, Σταθάκης επιχείρησαν να κάμψουν τις αντιστάσεις, αναλύοντας την κάθε λεπτομέρεια για τη φόρμουλα που αφορά κυρίως στην προστασία της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς.

Σύμφωνα με πληροφορίες μέχρι και το τελευταίο λεπτό πριν ξεκινήσει η τηλεδιάσκεψη, το οικονομικό επιτελείο αναζητούσε ισοδύναμα μέτρα για να αντικατασταθεί η επιβολή ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση. Μάλιστα ενώ φαινόταν ότι θα καταλήξουν στην αύξηση φόρου στα τυχερά παιχνίδια, επέλεξαν τελικά και το μοντέλο αναζήτησης πόρων από διάφορες πηγές, ώστε να μην εστιάσουν μόνο σε μία πηγή.

Τίποτα βέβαια δεν είναι ακόμα οριστικό και είναι πολύ πιθανόν η εξέλιξη της τηλ��διάσκεψης αυτής, που ίσως επαναληφθεί και σήμερα να οδηγήσει σε κάποια άλλη εναλλακτική πρόταση τόσο για το ΦΠΑ, όσο και για τα κόκκινα δάνεια.

Πάντως, το Μέγαρο Μαξίμου έχει ζητήσει από το οικονομικό επιτελείο να ανεβάσει ταχύτητες, ώστε το αργότερο μέχρι την Παρασκευή να έχει επιτευχθεί συμφωνία με τους δανειστές.

Ο Α. Τσίπρας δεν θέλει σε καμία περίπτωση να αποκλίνει από τον αρχικό σχεδιασ��ό και στόχος του είναι να κλείσει η αξιολόγηση για να ξεκινήσει επιτέλους η συζήτηση για το ελληνικό χρέος.

Αυτό λοιπόν σημαίνει ότι σήμερα, το αργότερο αύριο η κυβέρνηση θα επιδιώξει να «κλειδώσει» η συμφωνία για τα «κόκκινα δάνεια» και κατ’ επέκταση για τους πλειστηριασμούς, τα ισοδύναμα για τον ΦΠΑ στην εκπαίδευση και μέσα στο Νοέμβριο να κατατεθεί το νέο σχέδιο νόμου για το ασφαλιστικό.