«Προσωπική άποψη» χαρακτηρίζουν κύκλοι του Μεγάρου Μαξίμου τη θέση του Νίκου Φίλη για τους Πόντιους, αφήνοντας τον ουσιαστικά ακάλυπτο.
«Είναι εκπεφρασμένη η θέση του Κοινοβουλίου για το θέμα της Γενοκτονίας των Ποντίων, όπως και της Κυβέρνησης. Παρόλα αυτά ο καθένας έχει το δικαίωμα να διατυπώνει προσωπικές απόψεις επιστημονικού χαρακτήρα» σχολιάζουν κύκλοι του Μαξίμου.
Τη θέση του υπουργού Παιδείας αποδοκιμάζουν και ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, κυβερνητικά στελέχη αλλά και βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας.
«Ο καθένας μπορεί να εκφράζει τις επιστημονικές ή προσωπικές του απόψεις. Αναλαμβάνει την ευθύνη και κρίνεται για αυτές. Η Βουλή θεσμικά έχει πάρει την απόφασή της» επεσήμανε ο κ. Βούτσης.
«Εγώ διαφωνώ με το φίλο μου τον Νίκο, είναι μία προσωπική του άποψη. Η γενοκτονία είναι δυστυχώς μία πραγματικότητα, με όλα τα στοιχεία που συνηγορούν προς αυτήν την κρίση και ως εκ τούτου επιμένω στην άποψη ότι υπήρξε γενοκτονία» τόνισε από την πλευρά του ο υπουργός Εσωτερικών και διοικητικής ανασυγκρότησης Παναγιώτης Κουρουμπλής.
«Οι επιστημονικές προσεγγίσεις μπορούν να εκφράζονται ελεύθερα σε μία Δημοκρατία» δήλωσε από την πλευρά του ο υφυπουργός Εσωτερικών Γιάννης Αμανατίδης, συμπληρώνοντας ότι «η θέση της κυβέρνησης είναι γνωστή και δημόσια εκφρασμένη τόσο με δ��λωση του πρώην κυβερνητικού εκπροσώπου στις 19.5.2015, όσο και στους χαιρετισμούς στις αντίστοιχες ημέρες μνήμης της γενοκτονίας των Ποντίων κατά το παρελθόν». Ο ίδιος, επιτέθηκε στη ΝΔ λέγοντας ότι η εσωτερική μάχη για την αρχηγία «δεν μπορεί να γίνεται με όρους πατριδοκαπηλίας».
«Οι Πόντιοι εξοντώθηκαν λόγω του γένους τους. Αξίζουν τον όρο γενοκτονία, γιατί γενοκτονία είναι έγκλημα ποινικού δικαίου, ενώ η εθνοκάθαρση στην ουσία είναι περιγραφή εγκλημάτων και δεν έχει ρητή ολοκληρωτική και ρητή νομική αναγνώριση, μόνο επιμέρους στοιχεία αυτής» δήλωσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Μιχελογιαννάκης.