Δεν έχει κώλυμα προκειμένου να αναλάβει καθήκοντα πρωθυπουργού ο Απόστολος Τζιτζικώστας, παρά το ότι δεν θα είναι βουλευτής, υποστηρίζει σε άρθρο του στην «Καθημερινή» ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης και βουλευτής Λέσβου της ΝΔ Χαράλαμπος Αθανασίου.

Ο κ. Αθανασίου αναφέρει ότι όντως σύμφωνα με το Σύνταγμα «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναθέτει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης ή διερευνητική εντολή στους αρχηγούς των κομμάτων και όχι στους προέδρους των Κοινοβουλευτικών Ομάδων». Συμπληρώνει όμως ότι στην περίπτωση που είναι μη κοινοβουλευτικό πρόσωπο ο αρχηγός του κόμματος, το Σύνταγμα ορίζει μεν ότι η διερευνητική εντολή δίνεται στο πρόσωπο που προτείνει η Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος, αλλά «αυτό ισχύει μόνο στην περίπτωση π��υ το κόμμα δεν έχει αρχηγό» και επισημαίνει ότι αυτό ορίζεται σαφώς στην παράγραφο 4 του άρθρου 37 του Συντάγματος.

«Ο διαφορισμός αυτός (αρχηγός κόμματος - πρόεδρος Κοινοβουλευτικής Ομάδας) είναι σαφής και διατρέχει όλες τις σχετικές διατάξεις του Κανονισμού της Βουλής, ο οποίος είναι πλήρως εναρμονισμένος με τις Συνταγματικές επιταγές» αναφέρει ο κ. Αθανασίου.

Επίσης, ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης αναγνωρίζει ότι σύμφωνα με το άρθρο 51 παρ. 1 του Συντάγματος, τα αιρετά μονοπρόσωπα όργανα των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης δευτέρου βαθμού δεν μπορούν να εκλεγούν βουλευτές μέχρι να λήξει η θητεία τους, ακόμη και αν παραιτηθούν, αλλά προσθέτει ότι «αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι δεν μπορούν να είναι μέλη της ��υβέρνησης και να διορισθούν πρωθυπουργοί, εφόσον είναι αρχηγοί του κόμματός τους και το κόμμα τους κερδίσει τις βουλευτικές εκλογές».