«Είμαι ακόμα εδώ» διαμηνύει ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς σε συνέντευξή του στην ισπανική εφημερίδα La Razon .

Απαντώντας συγκεκριμένα σε ερώτηση για το αν τα ΜΜΕ υπήρξαν «δίκαια» μαζί του ο κ. Σαμαράς απαντά: «Όχι, τα Μέσα δεν υπήρξαν “δίκαια” μαζί μας. Και τώρα το παραδέχονται σιγά-σιγά. Όσον αφορά στην ίδια την Ιστορία, είναι πολύ νωρίς να πει κανείς. Άλλωστε, η Ιστορία κρίνει κάποιον αφού αυτός έχει φύγει. Κι εγώ είμαι ακόμα εδώ...».

Αλλά και σε ερώτηση «για το αν υπάρχει ζωή μετά την Πρωθυπουργία», ο πρώην πρωθυπουργός απαντά: «Υπάρχουν πολλοί τρόποι να υπηρετείς την πατρίδα σου πέρα από τη θέση του Πρωθυπουργού. Οπότε κι εγώ εξακολουθώ να είμαι ενεργός στις πολιτικές υποθέσεις της χώρας μου».

Στη ίδια συνέντευξη ο κ. Σαμαράς ασκεί σφοδρή κριτική στον κ. Τσίπρα, υποστηρίζοντας ότι «κατέστρεψε τις θετικές προοπτικές για την Ελλάδα, που η κυβέρνησή μας είχε δημιουργήσει τα προηγούμενα 2,5 χρόνια». Αναφέρει επίσης: «Στις μέρες τις δικής μας διακυβέρνησης, η Ελλάδα ανάρρωνε και συνερχόταν από τη χειρότερη κρίση που πέρασε εδώ και δεκαετίες. Και ο κ. Τσίπρας μας έβαλε πάλι στην «εντατική» μετά από λίγους μήνες ανόητων και ανεύθυνων πολιτικών».

Ο πρώην πρωθυπουργός αναφέρει πάντως ότι «οι αντιλήψεις του κ. Τσίπρα μοιάζουν να άλλαξαν κάπως» και ότι αναγνωρίζει ότι το grexit είναι απολύτως απαράδεκτο για την Ελλάδα. Συμπληρώνει όμως: «Αλλά δεν έχει την παραμικρή ιδέα για το πώς θα αποφύγει το grexit. Ακόμα υιοθετεί αριστερόστροφες πολιτικές που έχουν αποτύχει παντού στον κόσμο: Υψηλή φορολογία κι ένα μεγάλο κράτος στηριγμένο σε πελατειακή βάση. Όταν ένας λαϊκιστής δημαγωγός έρχεται αντιμέτωπος με την πραγματικότητα, είναι πολύ πιθανό να καταλήξει σε "ανώμαλη προσγείωση". Το πρόβλημα είναι ότι της Ελλάδας δεν της άξιζε κάτι τέτοιο».

Ο κ. Σαμαράς επισημαίνει ότι δεν πιστεύει ότι θα αντέξει τέσσερα χρόνια η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με ΑΝΕΛ (τους οποίους ο δημοσιογράφος χαρακτηρίζει «εθνικιστές») και ότι το κόμμα του κ. Τσίπρα έχασε ήδη 320 χιλιάδες ψήφους σε σύγκριση με οκτώ μήνες πριν. «Αυτό που συγκρατεί ακόμα το συνασπισμό των δύο κομμάτων, δεν είναι οι κοινές πολιτικές τους θέσεις, αλλά η κοινή τους δίψα για εξουσία. Κι αυτό βέβαια, δεν αρκεί να κρατήσει μια κυβέρνηση για καιρό».

Κριτική ασκεί επίσης ο πρώην πρωθυπουργός σ��ην κυβέρνηση και σε μια σειρά άλλων ζητημάτων, όπως για την κρίση στον τραπεζικό τομέα, ενώ σε σχέση με τις απαιτήσεις της τρόικας απαντά ότι «ολόκληρη η αλήθεια είναι ότι στις μέρες της δικής μας διακυβέρνησης αντισταθήκαμε σε κάποιες απαιτήσεις της τρόικας πολύ περισσότερο απ’ ό,τι ο ΣΥΡΙΖΑ» και ότι «σε κάποιες περιπτώσεις επιβάλαμε μειώσεις φορολογίας, ενάντια στη θέληση της Τρόϊκας. Και μπορέσαμε να το κάνουμε αυτό, γιατί στο μεταξύ πιάναμε και ξεπερνούσαμε τους δημοσιονομικούς μας στόχους. Ενώ τους τελευταίους εννιά μήνες, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ αναγκάστηκε να επιβάλει σκληρά μέτρα, γιατί στο μεταξύ έχασε κάθε έλεγχο στα δημοσιονομικά».

Για τον τρόπο που διαχειρίστηκε η Ευρωπαϊκή Ένωση την κρίση των προσφύγων επισημαίνει ότι πρέπει να υπάρχει σαφής διάκριση ανάμεσα στους πρόσφυγες που δικαιούνται πλήρους προστασίας και στους παράνομους μετανάστες που δεν δικαιούνται άσυλο και πρέπει να επαναπατριστούν, αλλά και ότι «η Ελλάδα δεν μπορεί να αντιμετωπίσει αυτό το πρόβλημα μόνη της».

Με αφορμή τους Podemos, ο κ. Σαμαράς χαρακτηρίζει τον λαϊκισμό «ασθένεια», με τις «εύκολες λύσεις» που υπόσχεται να «οδηγούν πάντα σε ισοπεδωτικές καταστροφές», όπως αναφέρει.