​Στην Αθήνα για διήμερη επίσκεψη θα έρθει την ερχόμενη Τρίτη ο Πιέρ Μοσκοβισί, ο οποίος είχε αναβάλει το προγραμματισμένο για τις 14 Οκτωβρίου ταξίδι του στη χώρα μας λόγω του θανάτου της μητέρας του.

Όπως τόνισε η εκπρόσωπος του Επιτρόπου Οικονομικών, ο Μοσκοβισί θα συναντηθεί με τις ελληνικές αρχές και «θα συζητήσουν την πρόοδο και θα ενημερωθεί για την πορεία εφαρμογής του ελληνικού προγράμματος».

Απαντώντας, εξάλλου, η ίδια σε ερώτηση για την πορεία υλοποίησης των προαπαιτούμενων από την Ελλάδα και το τι θα γίνει με την υποδόση των 2 δισ. ευρώ που θα αποφάσιζε κάποια στιγμή το Euroworking Group, είπε: «Ισχύει ό,τι είπαμε χθες, έχει γίνει σημαντική πρόοδος και η έκθεση συμμόρφωσης θα είναι έτοιμη σύντομα».

Σε σχέση με τις πρόσφατες δηλώσεις Γιούνκερ περί χαλαρών δημοσιονομικών κανόνων για τις χώρες που συμβάλουν με κόστος στην αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης, η Άννικα Μπράιντχαρτ διευκρίνισε ότι ο πρόεδρος Γιούνκερ αναφερόταν στους ήδη υπάρχοντες κανόνες της συνθήκης, που αφορούν εξαιρετικές περιστάσεις: «Το κάθε κράτος μέλος που θα έκανε έξοδα, θα αιτηθεί στην Κομισιόν όπως οι συγκεκριμένες δαπάνες για τις ανάγκες των προσφύγων συνυπολογιστούν και η Κομισιόν θα κρίνει σε περιπτωσιακή βάση (case by case)».

Πηγές της Κομισιόν εξηγούν ότι η Ελλάδα θα χρηματοδοτηθεί ξεχωριστά για το κόστος του προσφυγικού, το οποίο δεν έχει καμία σχέση με το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα.