Την άποψη ότι η μίνι Σύνοδος της Ε.Ε., που έγινε την Κυριακή στις Βρυξέλλες, είχε τρεις επιτυχίες για την Ελλάδα, εξέφρασε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας, τονίζοντας ότι η χώρα μας θα φυλάει μόνη της τα χερσαία σύνορά της.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους, το βράδυ της Δευτέρας, ο κ. Μουζάλας έκανε λόγο για «πολύ δύσκολη διαπραγμάτευση» και απαρίθμησε όσα πέτυχε η Ελλάδα.

«Αποκρούσαμε την πρόταση για κοινή φύλαξη των χερσαίων συνόρων μας με την Ε.Ε.», τόνισε ο υπουργός, προσθέτοντας ότι τελικά αποφασίστηκε πως η φύλαξη των συνόρων της Ελλάδας με την ΠΓΔΜ και την Αλβανία είναι αποκλειστικά αρμοδιότητα των ελληνικών Αρχών, ενώ η Frontex θα βοηθάει μόνο στην καταγραφή των προσφύγων που δεν είναι καταγεγραμμένοι.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η δεύτερη επιτυχία της χώρας μας ήταν «η αλλαγή του νοήματος της Συνόδου. Ενώ αρχικά γινόταν λόγος για "Διαδρομή Δυτικών Βαλκανίων", εμείς πετύχαμε να μετονομασθεί "Διαδρομή Ανατολικής Μεσογείου - Δυτικών Βαλκανίων" το οποίο σημαίνει ότι η Ελλάδα δεν είναι η πόρτα εισόδου στην ΕΕ αλλά μέρος του διαδρόμου. Πόρτα είναι η Τουρκία».

Τέλος, κατά τον κ. Μουζάλα, η Ελλάδα απέκρουσε την απαίτηση της Ε.Ε. να δημιουργήσει ένα τεράστιο στρατόπεδο προσφύγων 50.000 θέσεων. Αντ' αυτού, θα υπάρχουν οι 7.000 θέσεις φιλοξενίας των hotspot στα νησιά, οι 3.000 θέσεις στην Αθήνα συν άλλοι δύο χώροι, με 10.000 θέσεις ο καθένας, ο ένας στην Αττική και ο άλλος στη Βόρεια Ελλάδα, καθώς και 20.000 θέσεις σε διαμερίσματα με επιδοτούμενο ενοίκιο από την Ε.Ε. και τον ΟΗΕ.