​Μπορεί ο υπουργός Παιδείας, Ν. Φίλης να θέλησε να στρογγυλέψει λίγο τις δηλώσεις του για τις πενταροδεκάρες από την αύξηση του ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση, λέγοντας ότι ήταν ένα σχήμα λόγου, σήμερα όμως ��την πρωινή εκπομπή του Mega επέμεινε ότι το μέτρο έχει κοινωνικό πρόσημο και θίγει τους προνομιούχους.

«Δίνουν 7.000 το χρόνο και στριμώχνονται για άλλα 500;», αναρωτήθηκε ο κ. Φίλης και συνέχισε:

«Δεν γίνεται να εξυπηρετήσουμε έναν δογματισμό, που λέει ότι όλα τα ιδιωτικά είναι καλά και όλα τα δημόσια όχι. Θεωρούμε κακό το δημόσιο και καλό το ιδιωτικό. Είναι λάθος η αντιστροφή των προτεραιοτήτων. Στην αναβάθμιση του δημόσιου σχολείου θα κριθούμε. Μακάρι να έλθουν 20.000 παιδιά στα δημόσια σχολεία. Κι ε��ώ γονιός είμαι, άσχετα αν είμαι και πολιτικός, με παιδί σε δημόσιο σχολείο».

Ο υπουργός Παιδείας διευκρίνισε πάντως ότι δεν λέει σε κάποιο γονιό να πάρει το παιδί του από το ιδιωτικό σχολείο, αλλά ότι αυτό που είναι επιδίωξη του υπουργείου είναι ένα αξιόπιστο και αναβαθμισμένο δημόσιο σχολείο.

«Τα χρήματα που δίνονται για την ιδιωτική εκπαίδευση, είναι στρέβλωση. Με αυτόν τον τρόπο, η δωρεάν παιδεία δεν είναι δωρεάν. Η αναβάθμιση του δημοσίου σχολείου, σημαίνει και χρήματα», είπε.

Όσον αφορά στην εικόνα που έχει επικρατήσει για τη δημόσια Παιδεία, τόνισε ότι την αδικεί.

Τέλος αναφερόμενος στα κενά που υπάρχουν στα σχολεία αποκάλυψε ότι με τροπολογία θα μεταφερθούν από άλλους τομείς χρή��ατα στο υπουργείο Παιδείας, ώστε να γίνουν επιπλέον 2.000 προσλήψεις καθηγητών και δασκάλων.

«Κάθε χρόνο την τελευταία επταετία, υπάρχουν προβλήματα. Στις 12 Σεπτεμβρίου πρέπει όλοι οι δάσκαλοι να είναι στα πόστα τους. Να μας εγκαλέσετε γι' αυτό, θα το δεχτώ. Πρέπει να κάνουμε μόνιμες προσλήψεις. Θα υπάρξει δ��αστικότατη μείωση των αποσπάσεων των εκπαιδευτικών. Σήμερα είναι 4.000 οι αποσπασμένοι, ενώ 25.000 πήραν σύνταξη την τελευταία πενταετία. Δεν υπόσχομαι τίποτα. Είναι στόχος του υπουργείου να ξέρουμε 31 Μαΐου ποια είναι τα κενά. Θα κριθούμε, δεν υπόσχομαι να χτίσω γεφύρια. Υπάρχει θέμα ορισμού τι σημαίνει κενό. Θα γίνουν 2.000 προσλήψεις ακόμη. Μεταφέρουμε από αλλού πόρους με τροπολογία», είπε.