Την ανάγκη να επιστρέψουν τα Γλυπτά του Παρθενώνα στην Ελλάδα, γιατί ανήκουν σε ένα μοναδικό μνημείο και δεν έχουν θέση πουθενά αλλού, τόνισε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, κατά τη διάρκεια της συνάντησής του, την Τρίτη, με τους Καθηγητές Λουί Γκοντάρ και Ντούσαν Σιντάνσκι στο προεδρικό Μέγαρο.

sinadisi4.jpg

Όπως είπε ο κ.Παυλόπουλος, χωρίς τα Γλυπτά ο Παρθενώνας δεν μπορεί να είναι αυτό που θα μπορούσε και θα έπρεπε να είναι για να διδάξει τον επισκέπτη, τι σημαίνουν η δημοκρατία, η ελευθερία και ο άνθρωπος.

Απαντώντας σε όσους υποστηρίζουν ότι εάν επιστρέψουν τα Γλυπτά του Παρθενώνα στην Ελλάδα, τότε θα χρειαστεί να γυρίσουν και άλλα μνημεία που βρίσκονται σε Μουσεία του κόσμου, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε ότι «αυτή η αιτίαση δεν είναι σωστή», προσθέτοντας πως ο Παρθενώνας παρουσιάζει μία μοναδικότητα για όλη την ανθρωπότητα. «Είναι η μοναδικότητα του ελληνικού πολιτισμού, ιδίως κατά τον 5ο αιώνα π.��., κάτι το οποίο δεν έχουμε ισχυρισθεί μόνο εμείς οι Έλληνες αλλά και εσείς ως επιστήμονες», πρόσθεσε.

sinadisi.jpg

Σύμφωνα με τον κ.Παυλόπουλο, ο πρώτος που τόνισε την μοναδικότητα του Παρθενώνα ήταν ο Αντρέ Μαλρώ, στις 28 Μαΐου 1959 στην φωταγώγηση της Ακρόπολης. «Η Ακρόπολη... είναι ο μοναδικός τόπος του κόσμου που κατοικείται, ταυτόχρονα, από το πνεύμα και από το θάρρος» πρόσθεσε ο ίδιος, τονίζοντας ότι «θα αγωνιστούμε μαζί μέχρι το τέλος», με την ελπίδα και την ευχή η προσπάθεια αυτή να έχει αίσιο τέλος.

Οι δύο καθηγητές από την πλευρά τους ευχ��ρίστησαν τον πρόεδρο της Δημοκρατίας για τη συνάντηση, ενώ του προσέφεραν βιβλία τους και δημοσιεύσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την επιστροφή των Γλυπτών.

sinadisi3.jpg

Ο Λουί Γκοντάρ είναι Καθηγητής αρχαιολογίας και ελληνιστής, σύμβουλος του προέδρου της Ιταλικής Δημοκρατίας για πολιτιστικά θέματα και πρόεδρος της Ιταλικής Επιτροπής για την Επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα, ενώ ο Καθηγητής Ντούσαν Σιντάνσκι είναι πρόεδρος της Ελβετικής Επιτροπής για την Επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα.

BINTEO EΡΤ1